ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hästen som drar hela lasset

Johan Norberg · 30 Maj 2012
Uppdaterad 30 Maj 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Lyft blicken från tidningen ett ögonblick och se på all den utrustning och teknik som finns överallt omkring dig. Hörlurarna som han där borta har till mobilen, och hon där borta som använder en dator, tänk på den inbyggda fläkten som hindrar att den blir för varm, och tätningarna till kablarna i tunnelbanan, som minskar risken av brand. Har du någon gång funderat på de tusentals personer som under många år har forskat, utvecklat, tillverkat och marknadsfört för att vi ska kunna ta sådana små vardagsmirakel för givna?

Jag var med och ledde Stora exportpriset förra veckan, och hade då förmånen att få träffa flera av de personer som får vår tillvaro att fungera. Det är små, innovativa företag, som snabbt har vuxit genom att exportera till andra länder. Här finns till exempel Envirotainer som har blivit störst i världen på containrar med kylsystem som gör att mediciner kommer fram till andra sidan jordklotet i det skick de bör vara. CTEK har utvecklat ett system för att förlänga livstiden på batterier medan de laddas. 

Cellmax har skapat antenner som minskar ineffektivitet och energi-förluster i mobiltrafiken. Zound Industries säljer designade hörlurar över hela världen, bland annat i samarbete med Apple, och Safegate Group exporterar ett laserbaserat sätt att styra flygplan till gaten så exakt som möjligt. Exportrådets jury gav årets exportpris till Transmode Holding som gör det möjligt att skicka trafik genom fiberoptiska kablar på flera olika våglängder. Det betyder i praktiken att vi inte behöver gräva upp alla gator och lägga nya kablar bara för att du vill lägga upp fler bilder på Facebook.

Det var omtumlande att höra vad dessa företag, som få svenskar känner till, har åstadkommit globalt. De skapar fantastiska nya lösningar som underlättar människors liv på många kontinenter och ofta minskar de miljöpåverkan. Och samtidigt ger de också vinster till sina ägare, skatteintäkter till det offentliga och högkvalificerade jobb – särskilt i Sverige.

Det talas ofta om att det inte går att ha tillverkning kvar i Sverige och att alla företag flyttar ut. Men Transmode öppnade just ett nytt testcenter i Årsta och har produktionen i Jönköping, Envirotainer bygger containrarna i Knivsta och de som tillverkar åt Cellmax håller till i Visby och Gäddede, Jämtland. CTEK har huvudkontoret och teknikutvecklingen i Vikmanshyttan, Dalarna, och Safegate Group har flyttat huvudkontoret från USA till Malmö.

När jag mötte dessa entreprenörer kom jag att tänka på ett citat av Winston Churchill: ”Vissa betraktar den privata företagsamheten som en farlig tiger som måste skjutas. Andra betraktar den som en ko som är till för att mjölkas. Alltför få inser att den är hästen som drar hela lasset.”

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro