ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hat mellan grupper föds lätt

Johan Norberg · 7 Maj 2014
Uppdaterad 7 Maj 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Bland alla sorgsna kommentarer vi hör från Ukraina när landet slits sönder märks många varianter på: vi var ju släkt, grannar, kolleger, här brukade ukrainare och etniska ryssar leva sida vid sida i fred, hur kan vi plötsligt hata varandra? Det har sagts förr, av hutuer och tutsier i Rwanda, och av serber och kroater i Jugoslavien.

Men psykologisk forskning visar att det inte behövs komplexa historiska konflikter för att skapa osämja mellan grupper. Det är i själva verket skakande lätt. Det finns experiment där lärare har delat upp elever utifrån godtyckliga kategorier, som ögonfärg, vilket snart leder till att de börjar tala illa om den andra gruppen och behandlar den sämre.

Även om gruppindelningen bygger på trivialiteter kan den vara stark, som alla fotbollsfans är medvetna om. Spelare byter ständigt lag och kommer från andra trakter men lojaliteten med laget består, vilket som Jerry Seinfeld konstaterar innebär att du egentligen håller på en viss lagtröja: ”Du står och jublar och skriker för att era kläder ska slå en annan stads kläder”.

I ett klassiskt experiment delade socialpsykologen Henry Tajfel upp individer i ”Kandinskygruppen och ”Kleegruppen” beroende på vad de tyckte om expressionistiska målningar de såg för första gången. När de sedan blev ombedda att ge belöningar till främlingar gav de så mycket de kunde till dem som tillhörde den egna gruppen. De avstod till och med personliga belöningar om de förutsatte att den andra gruppen totalt fick mer än den egna.

Det är baksidan av det goda faktum att människan är en social varelse. Vi bildar lätt grupper, som ofta utgör vår starkaste trygghet. Vi är beredda att ställa upp för gruppen och tar ofta efter dess värderingar. Men det gör vi allra mest när vi kontrasterar gruppen mot de andra – den andra staden, rasen, tron, klassen, könet. Om människor är beredda att personligen lida för att bestraffa en grupp som gillar en annan expressionistisk målare bäst, vad är de då inte beredda att göra när de känner att de är del av en tät gemenskap, med delad historia och avskild från andra grupper? Det är därför rasisterna är så farliga även om de inte skulle få politisk makt, för de hetsar fram ett samhällsklimat där vi glömmer individerna, och bara ser kategorier och kollektiv.

Om man håller isär grupper och matar dem med propaganda om andras ondska kan det etablera en känsla av omedelbart hot som man måste försvara sig mot med diskriminering eller våld. Det är så despoter gång på gång har lyckats piska upp hat och våld. Rysslands diktator Putin, som har som mål att dominera Ukraina om det så sker till priset av ett blodigt inbördeskrig, vet exakt vilka strängar han spelar på.

+ "Allt har sin tid". Ett av flera mästerverk på Kents nya album

– Malmö som företagsstad. Malmö faller i 2014 års rankning av kommunernas företagsklimat. Nu först på plats 91 och på 152:a plats vad gäller tjänstemäns attityd till företagande.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro