ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hatet och terrorn kommer aldrig att vinna – det gör kärleken

Tanvir Mansur · 17 Jun 2016
Uppdaterad 17 Jun 2016

klar

Artikellänk är kopierad

I kampen mot hatet vinner kärleken till slut. Under 1960-talet var Stonewall Inn den största gaybaren i USA. Det var en trygg plats för homosexuella och transsexuella New York-bor. Men under lång tid blev besökarna trakasserade av de som egentligen skulle ha beskyddat dem. 

Polisen visste att HBTQ-personer var en svag grupp som de lätt kunde utpressa för mutor. De utförde flera razzior mot Stonewall Inn. När klubbens besökare hade fått nog av polisens beteende, höll de flera manifestationer. Framför allt var det transpersoner, svarta och latinos, som ledde kampen. Även om många har glömt bort det. Det blev upplopp. Slagsmål.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Regeringen är alldeles för tyst om Turkiets övergrepp

Egentligen är kampen för HBTQ-personers rättigheter ett enda stort slagsmål. Aktivisterna kämpar ständigt för rätten att vara sig själva och att få vara kär. Året efter upploppen i New York växte motståndet mot polisens hat. Världens första Pride-manifestationer hölls, till minnet av upploppen. Sakta men säkert ersätts hatet mot kärlek. I dag är Priderörelsen global. I Stockholm deltar runt en halv miljon människor i paraden som hålls varje sommar. Kärleken vinner till slut.

Terrordådet i Orlando skedde mitt under en fest främst för latinamerikaner. 49 av de HBTQ-personerna som besökte klubben blev brutalt mördade. Sen dess har reaktionerna varit många. The Guardian-journalisten Owen Jones berättar i en uppmärksammad video om The Admiral Duncan Pub i London. 

För 17 år sedan, när puben skulle vara en trygg plats för HBTQ-personer, smällde en bomb i lokalen. Tre personer dog, och många blev skadade. En nynazist ville mörda dessa människor, och skrämma människor till att inte vara öppna med sin sexuella läggning eller könsidentitet. Han lyckades inte. Owen Jones berättar: "17 år senare kommer HBTQ-personer fortfarande hit från hela världen. De går upp och ner för gatan, fyller den med skratt, vänskap och kärlek. Medan de gör det, så ruttnar han i fängelset”. När någon som hatar försöker splittra, då blir gemenskapen starkare.

LÄS MER: Tanvir Mansur: För att kunna stoppa nazismen måste polisen vara på vår sida

Samma sak händer i Orlando. När en terrorist dödar människor på grund av deras sexuella läggning, då skräms inte civilsamhället till tystnad. När de som blev skadade lider av blodbrist, blev köerna långa utanför blodcentralerna i Orlando. Floridaavdelningen för det Amerikansk-Islamiska Rådet (CAIR) uppmanade snabbt sina medlemmar att ge blod. Trots att många fastar under Ramadan, väljer de att ge sitt blod. Det är att visa kärlek. Samtidigt valde imamen för Islamic Society of Center Florida att kraftigt fördöma terrordådet. Han ledde sina församlingsmedlemmar i bön för offren.

Öppet homosexuella muslimer i USA berättar för Al Jazeera hur de sörjer sina mördade HBTQ-syskon i Florida. Samtidigt blir de drabbade av motreaktionen, eftersom mördaren var muslim. De vill inte att vi ska ställa flera utsatta grupper mot varandra.

Det kan vi inte göra. Hatet och terrorn kommer aldrig att vinna. Det gör kärleken.

+ Minnesmanifestationen för Orlando-offren i tisdags. Sergels torg i Stockholm fylldes med människor. Kramar, tårar och tal.

som mördades i USA 2014- 80 procent av de HBTQ-personer var svarta personer, latinos och eller tillhörde andra icke-vita grupper. Därför är det här en högst relevant fråga för de som vill motverka rasismen i samhället.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro