ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

HeatoN: "Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport"

metro · 20 Okt 2016
Uppdaterad 11 Jan 2017
Emil "HeatoN" Christensen är åttafaldig världsmästare i Counter-strike.

Emil "HeatoN" Christensen är åttafaldig världsmästare i Counter-strike. Foto: Perfect day media, TT/Montage


Jag har en viss förståelse för fördomarna om e-sporten: jag är själv tidig 80-talist och står med ena benet i varsin generation.Men tiderna har förändrats, och inte nödvändigtvis till det sämre. E-sporten har mycket gemensamt med övriga sporter i Sverige. Det är dags att e-sporten får ett erkännande av Riksidrottsförbundet på samma sätt som övriga sporter, skriver Emil "HeatoN" Christensen, åttafaldig världsmästare i Counter-strike

klar

Artikellänk är kopierad

I femton år har jag hört alla tänkbara fördomar om varför e-sport är dåligt.

Icke-socialt.

Våldsamt.

Fördummande.

Jag vill en gång för alla slå hål på myterna och visa på varför e-sporten – precis som många andra sporter – stimulerar ungdomar och hjälper dem att lyckas i framtiden.

► LÄS MER: 5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport

I mars blev Tysklands Idrottsuniversitet i Köln först i världen med en längre studie om e-sportens effekter. Professorn Ingo Froböse slog fast att utövarna – med över 400 rörelser per minut – stimulerar sina hjärnors kapacitet fyra gånger mer än en genomsnittlig människa. Därtill fattar e-sportarna sina beslut med en puls på 160-180 slag per minut.

”Det är likställt med vad som sker i kroppen under ett väldigt snabbt lopp, nästan ett maratonlopp. I mina ögon är e-sporten lika krävande som de flesta andra typer av sporter, om inte ännu mer krävande”, säger Froböse till Deutsche Welle.

► LÄS MER: Grova trakasserier är vardag: Så vill de få ett jämställt spelande

Vetenskapen har sagt sitt. Men hur mäter man sociala värden?

På vägen till mina åtta världsmästartitlar i Counter-strike planerade jag tillsammans med mitt lag ett tiotal olika strategier inför varje match. Vi analyserade våra styrkor, synade motståndarnas svagheter och planerade våra drag som schackspelare.

Ibland blir man så klart överlistad. Därför arbetar man parallellt med två-tre alternativa scenarion och tvingas fatta nya beslut på några få sekunder där kommunikationen ofta sker på engelska.

► LÄS MER: E-sportstjärnan ”Loda” om nya laget: ”Vi bygger från grunden”

Man utvecklar en lagsammanhållning där man måste lita på varandra i svåra situationer. Den som lyckas bäst är sällan en ensam lysande stjärna, utan den som förmår att anpassa sig till lagets behov och stötta sina kamrater.

För de som väljer en civil karriär utanför e-sporten, kan jag inte tänka mig en bättre skola för att lyckas.

Och för den lilla procent som gör en karriär inom e-sporten väntar tiotals miljoner i de stora turneringarnas prispotter. Men här finns också arbetstillfällen även om du inte blir proffs. Marknaden omsatte nästan tre miljarder kronor i fjol. Flera av världens största företag, som sponsrar tävlingarna, lockas av att rekrytera e-sportare för deras samarbetsförmåga, beslutsförmåga och vinnarskallar.

► LÄS MER: Zaaz: Jag har lyckligtvis bra dygnsrytm för vara gamer

På alla de här punkterna har e-sporten allting gemensamt med övriga sporter i Sverige. I USA behandlas e-sportstjärnorna redan som ”vanliga” sportstjärnor, och man kan tycka att det är dags att e-sporten får ett erkännande av Riksidrottsförbundet på samma sätt som övriga sporter. Sverige har en lång tradition av att vara bäst i en av världens största och snabbast växande sporter. För att ta hand om vårt arv behöver vi underlätta arbetet för föreningar som i dag engagerar ungdomar men inte har samma möjligheter till stöd eftersom e-sporten inte är godkänd som specialförbund inom Riksidrottsförbundet.

Därför lämnar Arena Academy och jag nu in en ansökan till Riksidrottsförbundet att erkänna e-sporten som en sport.

► LÄS MER: Guide: Här är några av e-sporteventen du inte vill missa

Till sist. Jag har en viss förståelse för fördomarna om e-sporten: jag är själv tidig 80-talist och står med ena benet i varsin generation. Men tiderna har förändrats, och inte nödvändigtvis till det sämre.

Mitt tips till alla föräldrar är: sätt er och titta på när er dotter eller son spelar e-sport vid datorn. Jag tror att ni ganska snart kommer att se att de har roligt, att de umgås med vänner – och att de utvecklas på flera av ovan nämnda punkter.

► LÄS MER: Oscar, 20, studerar e-sport – på heltid

Emil ”HeatoN” Christensen, åttafaldig världsmästare i Counter-strike

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro