ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

HeatoN: Counter-Strike-scenen har aldrig varit så oförutsägbar

EMIL "HEATON" CHRISTENSEN · 24 Nov 2016
Uppdaterad 11 Jan 2017
"Med en vecka kvar till årets sista stora turnering – ELEAGUE-finalerna – är det vidöppet om favoritskapet."

"Med en vecka kvar till årets sista stora turnering – ELEAGUE-finalerna – är det vidöppet om favoritskapet." Foto: Metro/IEM


Turneringarna har blivit fantastiskt oförutsägbara och varje match blir öppen på ett sätt som bara stärker e-sportens redan stora underhållningsvärde, skriver HeatoN.

klar

Artikellänk är kopierad

ENGLISH VERSION: HeatoN: competitive counter strike has never been så unpredictable 

Det finns många skäl att älska counter-strike-scenen.I år har vi fått ännu en anledning.

Efter Ninjas in Pyjamas osannolika svit på 87 raka segrar för tre år sedan tog Fnatic över facklan och körde över allt motstånd under 2015.

Men under 2016 har counter-strike-scenen utvecklats till ett getingbo. Oavsett turnering och dagsform känns varenda match extremt oviss och spännande på förhand. Och som e-sportfantast älskar jag det.

Helgens turnering i Oakland speglade precis detta.

► LÄS MER: HeatoN: ”Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport”

Astralis och FaZe stormade fram och vann sina grupper i stor stil – men åkte ut direkt i semifinalerna. I stället gick SK Gaming in i finalen som favoriter mot Ninjas In Pyjamas. Efter en nervkittlande final hade brasilianarna 14-12 på terroristsidan på den avgörande kartan. Men i elfte timmen vaknade svenskarna och vände till seger med 16-14 – mycket tack vare Jacob ”pyth” Mourujärvi.

Som manager för NiP jublade jag såklart över segern. Men framför allt kände jag för ”pyth” som fick vinna i comebacken efter en nästan fyra månader lång skada. Han var väldigt nedslagen i augusti. Vi har stöttat honom regelbundet med personliga samtal i laget, och att få se honom leverera direkt i comebacken var fruktansvärt härligt.

Men faktum kvarstår: med en vecka kvar till årets sista stora turnering – ELEAGUE-finalerna – är det vidöppet om favoritskapet.

I de åtta senaste stora turneringarna (minst 250 000 dollar i prispengar) har sju olika lag vunnit: NiP, Cloud9, Dignitas, Natus Vincere, SK Gaming, G2 och Virtus Pro. Lägg därtill gruppvinnarna i Oakland – Astralis och FaZe – och Fnatic.

Jag har inte varit med om något liknande i counter-strike-scenen på många år.

LÄS MER: NiP mästare i Oakland efter Pyths comebackTurneringarna är extremt oförutsägbara och varje match blir öppen på ett sätt som bara stärker e-sportens redan stora underhållningsvärde.

Dessutom ställer det ännu högre krav på lagen i det taktiska spelet. Inför matcherna blir det stundtals en katt- och råtta-lek: lagen väljer inte alltid de kartor de är bäst på, utan de kartor som de anar att motståndarna är sämst på.

Det kallas för kontrataktik. Och det är ett av argumenten till varför e-sporten är minst lika avancerad som många av våra etablerade idrotter.

Utan en kontrataktik är man chanslös.

Jag minns CPL Summer 2003 när vi mötte svenska Team9 på inferno i finalen. De hade krossat sina motståndare med en uppställning till vänster till höger som counter-terrorister inne på ena bombsajten. Inför finalen arbetade vi fram en kontrataktik och överraskade dem med flashgranater. Team9 saknade en kontrataktik, och vi kunde montera ner deras uppställning med vår flash-taktik i runda efter runda. Det slutade med en utklassningsseger.

Slutsats: kontrataktiken är minst lika viktig som grundtaktiken.

På onsdag startar årets sista stora turnering med ELEAGUE-finalerna.

Spänn fast er – och var beredda på fler överraskningar.► LÄS MER: NiP-coachen redo att göra upp med Fnatic

Emil ”HeatoN” Christensen, åttafaldig världsmästare i Counter-strike

klar

Artikellänk är kopierad

EMIL "HEATON" CHRISTENSEN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro