ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hej kompis, du dricker för mycket

Hillevi Wahl · 4 Dec 2012
Uppdaterad 4 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Varannan svensk känner någon som de anser dricker för mycket, enligt en undersökning som IQ nyligen gjorde. Hälften av de tillfrågade säger att de oroar sig för personen just nu. Trots det tycker många att det är svårt att prata med den som dricker. För vad säger man? En ny nationell kampanj, #atthaenvän, ska få oss att våga prata mer om denna vardagliga oro och ta steget fullt ut och prata allvar med våra kompisar. 

Jag skulle önska att vi kunde prata om det innan det blir fullskalig alkoholism, medan det fortfarande bara är ”lite för mycket”. Då skulle vi slippa så mycket lidande. Men då blir det också ännu svårare att påtala problemet. Åtminstone för en lekman som inte har blivit tillfrågad. Ofta är det mycket lättare att bara slinka ut bakvägen och sluta umgås med sådana människor och hoppas att det ska gå över av sig själv. Jag förstår verkligen att det är lätt hänt. Men är det en schyst kompisattityd? För barnen som lever i den familjen – eller för kompisen själv?

Nej.

Jag tror mer på att behålla en öppen dialog, att inte komma med pekpinnar direkt utan hålla själva diskussionen igång. För vi vet att missbruk nästan alltid handlar om en sorts självmedicinering, att många är så sorgligt illa rustade att det är det bästa de kommer på att ta till när livet värker. Då gäller det att kunna erbjuda alternativ. Och att med en dåres envishet spalta upp mätbara fakta och kanske till och med bevisa med sin egen livsstil hur mycket bättre man mår om man inte dricker.

”Jag är mycket piggare sedan jag slutade dricka. Jag orkar mycket mer, kolla, jag har till och med börjat springa!”

Sådant har åtminstone många småbarnsmammor jag känner tagit fasta på. För man vill ju komma åt den där sköna känslan, man vill vara pigg. Och glad. Denna önskan kan till och med vara så stor att den övertrumfar rädslan att ”vara tråkig” när man tackar nej till ett glas.

Varje människa som tackar nej till ett glas ger också ökat utrymme för andra att ta samma beslut.

Jag tror väldigt mycket på grupptryck.

Och jag kan bli tokig på att alkoholen tar så mycket kraft och tid ifrån oss, oavsett om det är missbruk eller bara slentriandrickande. Det där förbaskade bag-in-boxandet passiviserar människor och drar ner dem i gråa, trista hål som de har svårt att komma upp ur. När jag ser vilsna singlar i 30-årsåldern som inte riktigt vet vad de vill med sina liv och relationer, som hänger för mycket på krogen så tänker jag att det är därför.

”Lägg av med att dricka på ett tag så ska ni se hur mycket som faller på plats!”, vill jag ropa. Men det gör jag inte.

Jag skriver krönikor i stället. För det gäller att komma in under huden. Först då är det någon som lyssnar.

 Återigen är jag stolt ambassadör för Vit jul-kampanjen – en fullkomligt genialisk idé. Skriv på för tre nyktra dagar, du också. För barnens skull.+ Ge barnen en vit jul

 Den dåliga kontrollen av fosterhem och jourhem är minst sagt bedrövlig. Varför frågar ingen barnen? De vet. De ser allting. De är experterna. – Lyssna till barnen

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro