ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hela valrörelsen är en déjà vu

Alexandra Pascalidou · 5 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Déjà vu heter den där känslan man får när något inträffar och man bara vet att exakt detta har man upplevt förut. Det är läskigt bekant. Vissa hävdar att man drömt om det, andra att det är minnen från ett annat liv, åter andra att det helt enkelt är hjärnan som spelar spel med oss. Nu har jag fått den där déjà vu-känslan igen. Den här valrörelsen är en déjà vu. Samma lika liksom. Lars Leijonborg, som är en sympatisk och bildad man, tjatar fortfarande om sina språktest. Nu återupptäcker han det hjul som inte bar hela vägen i förra valet. Men hallå, Leijonkungen, satt inte du och jag i TV 4-soffan inför senaste valet och diskuterade just detta bagatellartade förslag. Det kan du väl inte ha glömt bort. Jag har hundra argument mot förslaget och upprepar jag dem kommer ni bara att framstå som fantasilösa. Jag kan dra alla historier om min pappas begränsade vokabulär som bemästrar allt som har med fönsterputsning att göra men det räcker gott och väl för att han ska klara sin försörjning för han har inga polare i Rinkeby som talar Leijonborgsvenska. Den dagen du flyttar ut och börjar hänga med honom då kanske hans ordförråd vidgas som en lunga som äntligen får frisk luft. Men jag orkar inte repetera samma retorik, jag orkar inte tugga samma skräpmat. Vi går framåt, inte bakåt. ”Ingen elev ska gå ut skolan utan att kunna stava till gymnasium” uppmanar moderaternas plakat på Rinkeby torg. Det tycker jag också. Smart sagt moderater! Alla ska kunna stava till det grekiska ordet gymnasium. Men vad sägs om ord som schyst och sjukpension?Samtidigt som vissa skriker efter språkprover sänker polisen sina språkkrav. Bor de på en annan planet? Det är viktigare att poliser talar god svenska än nyanlända Mehmet som diskar på kvarterskrogen. I DN kunde man nyligen läsa: ”Svenskprov kan slopas för poliser”. I inträdesproven till Polishögskolan ingår språkprover där de ska förklara ord som ”integration” eller stava rätt till ”abborre”. Nu när polisen vill öka mångfalden anses språkproven ”föråldrade och utestängande”. Indirekt anklagas alltså folkpartiet för att vara föråldrat och utestängande. Jag tycker också det vore toppen om vi bara hade lingvistiska ekvilibrister som sökte sig till vårt land. Svenska språket är vackrast i världen. Mjukt och melodiskt och milt med sköna scheljud. Men det betyder inte att man ska utvisas för att man inte kan stava till läckerheten. Kom med något nytt, vänner. Jag vet att ni vill väl men ni har fel. Få mig att vilja rösta. Nu får ni mig att vilja ligga på soffan och kolla på någon gammal repris av ”Allsång på Skansen”.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro