ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hillevi Wahl: Fi sjutton, vad politik är kul!

metro · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

klar

Artikellänk är kopierad

HILLEVI WAHL: Vi sitter trångt, trångt i någons vardagsrum. Alla husets stolar är framställda, säkert grannarnas också. Det serveras kaffe och smörgåsar. Trettio personer tittar förväntansfullt framåt. Där står Gudrun Schyman med ett blädderblock och färgpennor i handen och spänner blicken i en man på första bänkraden:

”Har alla papper och penna? Har du ritat tre kolumner? Får jag se! Bra! Alla måste rita tre kolumner, för det här är viktigt!”

Sedan sätter hon i gång med en två timmar lång folkbildning om maktstrukturer och demokrati. Hon pratar om att vidga demokratibegreppet. Att kvinnofrågor inte är något särintresse. Mäns våld mot kvinnor. 

”Hur kan det vara en kvinnofråga”, säger hon. ”Det är ju absurt!” 

”Vi måste fundera på maktfördelningen i allt vi gör. Det här handlar om grundläggande konflikter i samhället.”.

Hon pratar om att TCO-kvinnor bara kommer att få 65 procent av pensionerna, eftersom politikerna infört livstidspension. Med de tre färgpennorna ritar hon enkla figurer i blädderblocket och får snabbt de trettio frukostgästerna att tycka att politik inte bara är begripligt utan också intressant, viktigt och roligt!

”…och de där förbaskade inspirationsdagarna de skickar oss kvinnor på, för att hålla oss lugna!”

Hon gör en standup-improvisation av inspirationsdagar, som ju är en miljonindustri. Vi skrattar högt och igenkännande, vi sätter kaffet i halsen och vi ritar och antecknar.

När hon kommer in på Sverigedemokraterna hettar det till ordentligt. Nu är det allvar. Kalla det inte främlingsfientlighet, säger hon. Det här, att politiska rörelser buntar ihop folk och säger att ”dom är på det viset, därför ska dom behandlas på ett speciellt sätt”, det är rasism. Inget annat.

Gudrun Schyman undrar om vi visste att SD vill förbjuda genusforskning och genuspedagogik. Det visste vi inte. Inte heller visste vi att de vill begränsa aborträtten, återinföra sambeskattning och ta tillbaka kvinnorna hundra år i tiden. För att inte tala om vad de vill göra med HBTQ-människor och människor med fysiska och psykiska handikapp. Kvinnohat, sexism och rasism hänger ihop.

”Det är skarpt läge nu. Feministiskt Initiativ är de enda som vågar ta en riktig debatt med Sverigedemokraterna. Av den enkla anledningen att vi inte har några röster att förlora. Där har vi en styrka!”

Jag håller inte med Fi om allt. Men Gudrun Schyman kan argumentera väl för sina ståndpunkter och jag tycker att det är vansinnigt häftigt att vi sitter i två timmar och diskuterar politik med liv och lust. Jag går ut ifrån frukostmötet och känner mig glad, stärkt och engagerad. 

”Jävlar, vilket bra möte!”, ropar Gudrun glatt när hon skyndar i väg till nästa möte. Trettio till ska väckas politiskt. Folkbildning i människors vardagsrum. Jag gillar det.

+ Genialiskt om genier. Jag har hittat en ny poddfavorit: Genier, en serie intervjuer av Moa Gammel. Samtliga genier är kvinnor och jag älskar när exempelvis Birgitta Stenberg börjar snacka om mossiga religioner. Lyssna och njut!

– Omänskligt beslut. Tvååriga Maria Gevokiyan har bott hos en fosterfamilj i Sverige hela sitt liv. Nu ska hon utvisas till Armenien där hon förmodligen kommer att hamna på barnhem. Jag skäms. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro