ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hillevi Wahl: Ge bistånd bara till kvinnor

Hillevi Wahl · 12 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige slog världsrekord i bistånd 2008.  På tre år har biståndsminister Gunilla Carlsson delat ut omkring 100 miljarder kronor – 93 miljoner kronor per dag. Det är ofattbart mycket pengar.

Men Gunilla Carlsson är starkt kritisk till sin egen verksamhet, enligt ett stort reportage i förra numret av tidningen Fokus. Anledningen stavas Korruption och Fiffel.

Jag förstår biståndsministerns frustration över hur pengarna används när jag läser Sveriges Radio-journalisten Jan Mosanders grävande reportagebok ”Pengarna som försvann”. Det är skrämmande läsning om hur våra skattepengar används: Till skruvfabriker och medicinfabriker som försvinner till höger och vänster, till idiotiska byggen av hus som ingen använder, till reningsverk i Ryssland som ingen har sett röken av - och till att täcka mångmiljonförluster i en stor banksvindel. För att bara nämna en del.

Samtidigt kan höga företagsledare i Sverige i princip själva gå och hämta pengar på Sida och flyga privatjet till sitt "biståndsprojekt" – utan att visa upp någon som helst redovisning. För att inte tala om fackpampar som åker till Vietnam och idkar turism och sightseeing för 60 000.

Självklart ska Sverige ge en procent av vår bruttonationalinkomst i bistånd. Det har vi råd med.

Men pengarna ska gå till de fattiga, de mest behövande - och de driftiga som kan skapa jobb. Inte till fifflare och klåpare.

Vi måste göra om hela biståndsförfarandet – och göra rätt!Vi måste helt enkelt göra som den förre Abb-chefen Percy Barnevik. Han och hans organisation ”Hand in Hand” ger bara pengar till kvinnor. Varför?

”Kvinnor arbetar hårt och är ansvarstagande. De dricker inte, spelar inte och överger inte sin familj”, svarar han.

Genom Hand in Hand blir 4 000 utfattiga indiska kvinnor entreprenörer. Varje månad!Studier från bland andra Världsbanken visar att det här är helt rätt tänkt. Utbildning, hälsoinsatser och mikrolån riktade framför allt till kvinnor kommer hela samhället till gagn.

Ändå avsattes 2005 bara 7,5 miljarder av världens samlade bistånd på 108 miljarder till kvinnor.Gör om. Gör nytt. Gör rätt. Och gör Percy Barnevik till ny chef för Sida!+ Tablettmissbrukande, vänsterprasslande "Nurse Jackie" – det bästa som har hänt svensk tv på länge!

– Läktarvåldet. Alkoholen håller på att förstöra fotbollen. Också.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro