ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hip hop ses inte som riktig musik i Sverige

Nabila Abdul Fattah · 9 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns vissa saker som förbryllar mig när det kommer till svenska musikpriser. Efter att ha aktivt följt både Grammisgalan och P3 Guldgalan så märkte jag en sak som jag tidigare faktiskt aldrig tänkt på.

Det var inte förrän man kollade noga som man såg hur man medvetet uteslöt hiphopen. Istället var det pop, lite mjukrock och indiemusik som spelades om och om igen.

På Grammisgalan så beslöt man sig för att hiphop var en alldeles för liten musikgenre för att sättas i ett eget fack så där fick man dela plats med klubb. Tänk vilket ramaskri om man hade sett till att årets pop skulle få dela plats med årets jazz. Varför sätter man ihop två musikgenrer som inte har någonting att göra med varandra och bara bevisar rakt ut till publiken att man inte vet någonting om vad det är man håller på med?

Men varför ska jag sura egentligen? Alla vet ju att Grammisgalan inte är ett riktigt musikpris utan ett evenemang för en klubb för invärtes beundran. Det är sällan artister som tävlar mot varandra utan deras skivbolag.

Sorgligt nog var P3-guldgalan bara snäppet bättre. Där hade man slagit ihop hiphop med soul, kanske lite närmare varandra men fortfarande två helt olika musikstilar men visst, svart musik som svart musik eller hur?

Utöver det var det inte något hiphopuppträdande. Jag menar inte att artisterna som stod på scenen var dåliga. Men alla var mer eller mindre lika varandra.

Men strax därefter kom flykicken i ansiktet. Timo Räisänen som presenterade hela galan och gjorde ett rätt bra jobb också skulle presentera Lilla Al-Fadji som skulle dela ut priset för årets hiphop/soul och han böjde sig helt plötsligt ner mot en videokamera och likt en orangutang började han vifta med händerna och skrika ”Yo yo yo!” Bara så att alla skulle förstå vad som just skulle hända. Hiphop på ingång.

Det kanske är så att jag är lite överkänslig när det kommer till hiphop eftersom det var mitt första förhållande i musikväg.

Men. I vilken annan musikgenre tillåter man att den ska förlöjligas strax innan vinnaren ska utses?Lyckligtvis fick några artister som Mohammed Ali, J-son och Pato Pooh uppträda på efterfesten när alla kamerorna var avstängda och folk inte betalat för att höra det. Men dom människorna som var nyktra nog att fatta vad som pågick gick och ställde sig lite längre bort.

Jag vet inte om det är så att Musiksverige är en grupp homogena människor som bara kan en musikstil. Jag vill inte tro det. Men det har just bevisats för mig att hiphop i Sverige inte ses som  riktig musik. + Ok så det är inte sommar ute, men solen syns

– Polischefer, lärare, väktare som förgriper sig på tjejer. Tack för den säkerheten!

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro