ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hockey är för enklare folk

Claes Runheim · 24 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag satt och intog en dålig rysk frukost med Leif Boork i Moskva. Vi diskuterade livet och lite annat smått och gott. Det är alltid lika kul att snacka med Boork. Han går in för det, tar sig tid och lyssnar alltid på argumenten utan förutfattade meningar. Han är nyfiken helt enkelt och det gillar jag. En annan sak jag uppskattar med Boork är hans förmåga att hantera kritik. Man kan vara hur tuff som helst mot honom, han reser sig alltid stark efteråt. Han känner sig inte påhoppad, är inte långsint och aldrig bitter.  Diskussionen kom framförallt att handla om ishockey kontra fotboll. Två idrotter med många likheter, men också stora skillnader och då menar jag både i spelet och på det rent personlighetsmässiga planet. Min uppfattning är att hockey är en enklare idrott, mer okomplicerad. Det avspeglar sig också i två olika människotyper.

Det var denna tes som jag försökte driva. Hur menar du nu? sade Boork, och sköt upp brillorna mot näsroten. Han fick något allvarligt i den klara blicken och jag insåg att det här inte var en diskussion som Leif Boork tänkte släppa. Jag försökte förklara. Tänk dig att du ska göra en spelfilm, sade jag. Du ska spela in en scen på isen som visar ett vanligt uppspel. Back bakom kassen, center hämtar puck, forward bågar och tar emot passningen, skickar den genom mittzon, dropp innanför blå, direktskott. Den scenen kan du göra tusen gånger och det blir i princip exakt likadant varje gång, exakt på skridskoskäret. Försök göra det med samma precision i fotboll och du upptäcker att det är mer eller mindre omöjligt. Boork såg inte helt övertygad ut.Dessutom är det enklare människor som håller på med hockey jämfört med fotboll, sade jag. Ta bara en sådan sak som kläderna. Hockeyspelare klär sig simpelt, inga konstigheter. Ett par billiga crocker på rean och en t-shirt.  Fotbollsspelare tänker annorlunda. Deras klädstil är nästan sjukligt svår och ju större stjärna desto svårare blir det. För att inte tala om målgesterna. På isen enkla. På gräset svåra.  Apropå svårt, hur många fotbollsspelare har jobbade frisyrer och tuffa tatueringar? Många. Hur många hockeyspelare har det? Inte så många. Det svåraste som finns i hockeyn är väl slutspelsskägg. Det är kanske sant, sade Boork, fortfarande vädjande i blicken.

I ivern att förklara kan jag inte hålla mig. I hockey kan du vara bra fastän du egentligen är dålig. Jasså, sade Boork. Jo, är du dålig i rinken kan du alltid få det att se ut som att du är bra. Du kan kämpa, grisa och kötta dig igenom en hockeymatch och ändå få godkänt. Det kan du aldrig göra i fotboll. Är du dålig så är du dålig och framförallt, det syns alltid att du är dålig.För första gången nickar Boork instämmande. Sedan är det inte mer med det. Vi snackar frimärken, vardagspsykologi och vikten av att posta riktiga brev i vårt informationssamhälle anno 2007. Vi är eniga på alla fronter. Nästan …  

+ Kärleken mellan Frank Östergren och Putte Kock. Frank är alltid lika med humor på alla plan.

– Människorna i Moskva. Ingen glädje, inga skratt, bara grått. Ungefär som på Putte Kocks tid alltså.

klar

Artikellänk är kopierad

Claes Runheim
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro