ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Högerextrema får medvind av den oansvariga nyhetsrapporteringen

Tanvir Mansur · 26 Feb 2016
Uppdaterad 26 Feb 2016

Foto: Montage/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Nazisternas lynchmobb i Stockholm fick sitt bränsle från nyheterna. SVT hade intervjuat en anonym polis som försökte skrämma upp alla tittare. Han sa att ingen vågade släppa ut sina barn på T-Centralen på grund av marockanska gatubarn. Vilket inte stämde. Brottsligheten vid Sergels torg har inte ökat, enligt polisens egen statistik. Inte heller ungdomsjouren i Stockholm eller andra som arbetar i området känner igen bilden, visar P4 Stockholms granskning. Men nyheten spreds ändå till många tidningar och rasistiska sajter och blev plötsligt en sanning. Den sanningen agerade nazisterna på.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Vi vill bara hitta på ursäkter för att få supa"

Men om vi spolar tillbaka lite. Varför hände det här? En förklaring finns i vad medierna tar upp. De senaste månaderna har tidningar och nyhetssajter tävlat i att hitta negativa nyheter om människor som har flytt till Sverige. De vet att många klickar på såna länkar. Fler köper tidningar med såna nyheter. När dessa nyheter följer efter varandra, ser det ut som ett mönster. Läsare börjar tro att människor som flyr är farliga eller elaka.

Journalisten Rouzbeh Djalaie skrev: 

"Tänk om det blev en nyhet så fort det var ett bråk nånstans i nån lokal, torg, offentlig plats. Vilket flöde det skulle bli. Så verkar det vara när det gäller asylboenden."

Han har rätt. Varje gång det händer något i anslutning till ett asylboende blir det en nyhet. Det handlar om att journalisterna skapar nyheter direkt från polisens telegram. Om medierna skulle rapportera om varje litet bråk på krogarna runt om i Sverige skulle vi få en annan bild av restaurangbesökare.

Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson, förklarade det här i Agenda:

"Vi har 100 000 människor som bor i våra boenden, det är lika många som i en medelstor svensk stad. Nog bråkar man i svenska städer också. Vi ska kanske vara försiktiga att stigmatisera och istället ta reda på fakta, inte ta enskilda exempel och låta dem stå för en generaliserad bild."

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Skamligt att myndigheter i förorten läggs ner på löpande band"

Det som händer är att nyheterna skapar en förvanskad bild av gruppen. När som helst kommer rubriker kunna se ut så här: "Bråk på asylboende – kvinna kastade tallrik på man". Nej, förresten, exakt den nyheten tog P4 Gävleborg upp. Om journalisterna ändå hade beskrivit vad som händer när människor bor trångt. När de har upplevt traumatiska upplevelser. När de inte får veta om de får stanna i landet. Men ingen gör den analysen. Inga intervjuer med andra som bor på boendena. Inga perspektiv från de som jobbar där. Utan bara "bråk" och "slagsmål". Det handlar bara om klassisk sensationsjournalistik. Inget mer, inget mindre.

Ett hundratal nazister samlades på Sergels torg i Stockholm. De ville misshandla människor med utländsk bakgrund. De var där för att de hade hört rykten om ensamkommande ungdomar. Och om polisen. Det slutade i en lynchmobb. Det är resultatet av en oansvarig nyhetsrapportering.

+ Stockholm bästa lokaltidningar: Södra Sidan och Vi i Kista-Tensta-Rinkeby. De fastnar inte vid sensationer. De rapporterar utifrån människors vardag i förorter i huvudstaden. Och klarar ändå ta upp svåra frågor på ett balanserat sätt.

- Att så många människor inte är källkritiska idag. Det behövs mer än någonsin nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro