ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Homofober hatar egentligen bara sig själva

Johan Norberg · 16 Jun 2016
Uppdaterad 16 Jun 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Det har spekulerats om att mördaren på gayklubben i Orlando själv var homosexuell. Något som har förbryllat många. Men det är inte så unikt. ”De värsta och grövsta mobbarna har ofta något att dölja”, som en homosexuell vän till mig säger. Det finns gott om konservativa predikanter och politiker som har öst ur sig böghat, bara för att snart därefter avslöjas på en offentlig toalett i överraskande atletiska positioner, eller på en klubb i famnen på en vältränad eskort från rentboy.com.

►LÄS MER: Johan Norberg: Här på hotellet i Ukraina bär personalen kalasjnikovs

I en studie, publicerad i Journal of Personality and Social Psychology 2012, tog forskare reda på studenters undermedvetna sexuella preferenser genom att be dem ranka ansiktens attraktivitet och göra snabba associationsspel. Det visade sig att en ganska stor grupp hade klara homosexuella tendenser, trots att de sagt sig vara entydigt heterosexuella. Det var också de som oftast uttryckte nedsättande åsikter om homosexuella. 

En annan studie, publicerad i en amerikansk tidskrift 1996, var mer handgriplig. Män som uppgav sig vara heterosexuella delades upp i två grupper, beroende på attityden till homosexuella. Båda grupper fick sedan se olika porrfilmer samtidigt som en penispletysmograf (fråga inte) mätte blodflöde och volym där nere. Fascinerande nog var det främst homofoberna som fick erektion när de såg män ha sex med varandra. Hos 80 procent av homofoberna växte penis när de såg bögporr, jämfört med 34 procent hos andra män.

Det stärker teorin att homofobi i många fall är undertryckt homosexualitet. Om man ogillar andras sätt att leva eller älska är det väl bara att låta bli att göra som dem? Varför skulle man hata eller hota dem? En förklaring skulle kunna vara att man förnekar samma tendenser inom sig och desperat vill visa sig själv eller andra att man inte är sån. Homofoben hatar inte bögar, han hatar sig själv.

En intolerant omgivning gör det svårt för många att acceptera sig själva och komma ut för andra. Det är fortfarande ofta fallet i västvärlden, men i betydligt större utsträckning i muslimska länder, där diskriminering är lagstadgad – i länder som Iran och Saudiarabien avrättas homosexuella. 

►LÄS MER: Johan Norberg: Trump har satt lögnen i system – och det fungerar

Och problemet finns även i Europa. I en undersökning från 2013 av den holländske sociologen Ruud Koopmans svarade nästan 60 procent av europeiska muslimer att de inte skulle vilja ha en homosexuell som vän. Det kan lätt få unga som upptäcker att de inte tänder på motsatt kön att förneka sig själva. Det vilar ett tungt ansvar på muslimska företrädare att göra upp med denna unkna kultur – och det gäller även homofobin bland kristna. 

Efter Orlandodåden hävdade pastor Stanley Sjöberg att sånt händer för att Priderörelsen provocerar, och krävde att bögarna skulle ”undvika att blotta sin nakenhet” offentligt. Det är tvärtom. Det är nu vi måste visa att det är normalt och accepterat – och ge många homofober styrkan att sluta ljuga för sig själva.

+ Waterstones, Tottenham Court Road. Waterstones välkomnande, nya bokhandel i London har ett café, en bar, arbetsplatser och myshörn. Det är så här svenska boklådor skulle kunna överleva. 

- Facebook stänger Stanley Sjöbergs konto. Varför stängde Facebook Sjöbergs konto efter det homofobiska utspelet? Intolerans ska bemötas, inte tystas ned.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro