ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hoppsan, den "nye" moderaten försa sig

Göran Greider · 15 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Min dotter var sjuk och hemma från skolan och låg i soffan och läste Låt den rätte komma in, den storsäljande vampyrromanen, medan jag följde budgetdebatten i TV. Den boktiteln kunde stått skriven över ordväxlingarna i riksdagen om regeringens vårbudget – där det definitivt kändes som om den rätte aldrig kom in.

Den förste som kom in var finansminister Anders Borg. Jag hade väntat mig att han skulle dra innehållet i sin budget men det undvek han nästan; istället trädde den högerideolog som gömmer sig bakom hästsvansen fram. Han ägnade mesta tiden åt att skälla på det rödgröna blocket. Men jag tror att han då begick det misstag som de rödgröna alltid anklagas för: Skälla på andra men inte komma med något eget. Och för första gången sedan sina ungdomsår, då han ju var en äkta nyliberal, visade Borg vilken samhällssyn han har. Politikens viktigaste uppgift nu, slog han fast, är att värna de offentliga finanserna. Det kommer först: Så låga underskott som möjligt.

Långt ner på listan kom uppgiften att bekämpa massarbetslösheten. I en exposé gick han igenom krisernas historia de senaste årtiondena och menade då att orsaken till att fler och fler efter varje kris hamnade i permanent arbetslöshet är att skatterna har höjts för mycket och att alltför många regleringar på arbetsmarknaden införts.

Hoppsan, där tror jag att den ”nye” moderaten verkligen försa sig: Är det inte just avregleringar och skattesänkningar som skapat grunden för den kris som nu rullar genom världen med USA som centrum? Anders Borgs försiktighet med stimulanser kommer att slänga ut tiotusentals människor i arbetslöshet. Så enkelt är det. Vanligt folk brukar trots det tycka att det är bra med en försiktig finansminister - dock bara till den dag då det egna jobbet ryker, eller en av barnsköterskorna på deras dagis sparkas.     Min dotter vände blad i vampyrromanen men när näste man kom in insåg jag snart att inte heller han var den rätte. Problemet med Tomas Östros är nämligen att också han sitter fast i nittiotalets kamrersmässiga dogmer: Budgetdisciplin och ordning och reda i statsfinanserna. Därför blev han inte trovärdig när han förordade mer stimulanser av ekonomin och samtidigt citerade gamle Göran Perssons bibliska ord om att den som är satt i skuld icke är fri.   Vem är då den rätte? Det är den politiker som vågar säga att det är bättre med stora underskott i statens finanser än med massarbetslöshet.  + Krokus, scilla och vårstjärna lyser i gräsmattorna.

– Medierapporteringen från Thailand är underlig: demonstranter som vill ha en folkvald regering avfärdas som en odemokratisk mobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro