ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hur är din syn på offer och förövare?

Cissi Wallin · 17 Feb 2014
Uppdaterad 6 Mar 2014

klar

Artikellänk är kopierad

CISSI WALLIN: Det perfekta offret är en blyg oskuld. Den perfekta förövaren en mörk ensling. Det låter som en dålig film från förr. Men jag pratar nutiden. Verkligheten. Varje dag runtom på våra svenska polisstationer och i våra åklagares huvuden. I rättssalen när de få sexualbrott som inte blir nedlagda fall tas upp.Metro fortsätter att granska samhället och främst rättsväsendes syn på sexualbrott. På offer och förövare. På hur rättsprocesserna faktiskt går till. Och en väldigt viktig aspekt där, enligt mig är just synen på de inbladade. På offer och förövare. Fråga dig själv nu, ärligt; kan man våldta en hora? Tycker du att en prostituerad som anklagar någon för våldtäkt är trovärdig? Tycker du att hen på något sätt får skylla sig själv? Tycker du att en man som kör över sin fru (eller mans) sexuella vilja faktiskt begår en våldtäkt? Kan en av vänner och kollegor uppskattad person, rentav en familjefar vara en kall våldtäktsman? Jag vet att du tänker att jag vill att du ska svara politiskt korrekt. Säga det jag vill höra. Men det är inte poängen. Skit i min politiska korrekthet nu. Vänd frågorna inåt, till dig själv. Vad vill dina impulser svara? Var drar du gränser? Vem är en trovärdig förövare och ett offer med ”värdighet” för dig?

►Studie ska öka uppklariningsration Jag är ledsen att konstatera det, men även poliser, åklagare och nämndemän är färgade av normer och strukturer. Ärvda analyser. Ärvd och väl inmurad syn på vem som egentligen kan våldta och våldtas. Jag hittar en studie från 2007. Den är gjord av två sjuksköterskestudenter (Gisela Butler och Linda Gustafsson) på Högskolan i Halmstad och heter ”Våldtäktsmyter, synen på våldtäktsoffer och sjukvårdspersonals bemötande av våldtäktsoffer”. Och trots att den har sju år på nacken känns slutsatserna fortfarande väldigt aktuella.

►”Poliser väldigt dåliga på att registrera rätt”

Precis lika aktuella som de Katarina Wennstams bok ”Flickan och skulden” som skrevs för över tio år sedan tar upp. Luften har stått still. I rapporten läser jag ”Under 1600-talet och första hälften av 1700-talet sågs soldaten som urtypen för en våldtäktsman och dömdes till ett strängare straff än en husbonde som stod anklagad för samma brott”. Är dagens arbetarklassman, den lågutbildade och arbetslösa nutidens soldat? Är den mäktiga mannen med fint jobb, många kontakter och allmänt hög social status nutidens husbonde? Och kvinnorna? Vem blir mest trodd på av samhället i stort; förortstjejen med sina vanor och attribut eller överklasstjejen med sina?Handen på hjärtat nu. Vad säger dina inmurade värderingar? Dina fördomar? Vad säger mina om mig? Och vad säger polisen som tar emot anmälan, sjuksköterskan som syr ihop ett sprucket underliv och åklagarens värderingar och fördomar om dem? Eller snarare; vad blir effekterna?

+ Att frågor kring sexbrott och lagar äntligen tas på allvar av en majoritet av våra politiker.

– Men vägen kvar ändå är lång. Allas vilja till förändring behövs.

LÄS ÄVEN:Frias från våldtäkt – trots kvinnans desperata protester

Våldtäksåtalas frias – förstod inte att kvinnan var redlöst berusad

Hundratals berättar om okända övergrepp på #mörkertalet

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro