ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hur kan ni vara chockade? Och hur kunde alla missbedöma SD?

Johan Norberg · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Nej, jag tänker inte bjuda på ytterligare en gissning om regeringskrisen. Alla och hans lolcat har redan bidragit med sin analys, och alla har redan förklarat vems fel det är (alla de andras). Men jag intresserar mig för den här närmast rörande känslan av chock alla tycks dela. Hur kunde alla missbedöma SD? Hur kunde regeringen låta bli att försäkra sig om en budget som kunde få majoritetens stöd? De såg så seriösa ut i valrörelsen så varför stapplar och svamlar de nu?

Människor i maktposition ska utstråla auktoritet och kompetens och tänka många drag i förväg, så det ger oss en känsla av säkerhet. Men ju mer jag lär mig om historien och politiken, desto mer tror jag att de flesta mest glider med, chansar och improviserar. När vi ser politiker i valrörelsen är det som att studera varandras Facebook- och Instagram-profiler. Vi ser snygga, självsäkra personer som har koll på läget. Men även i tillrättalagda memoarer ser vi att vardagen handlar mer om inre våndor, förvirring och ständiga överraskningar och felbedömningar. De styrs av prestige och andras förväntningar och de råkar säga något som de sedan känner sig bundna av – ända ned i bråddjupet.

Ofta rullar saker på som vanligt ändå, men inte så sällan går det också spektakulärt fel. De som längtar tillbaka till den kompetenta alliansregeringen bör minnas att det var den som gav oss Vattenfalls Nuonaffär. De som drömmer om breda blocköverskridande lösningar bör läsa på om hur det gav oss kronförsvaret 1992, som ledde till 500 procents ränta, ett utslaget näringsliv och kanske 20 miljarder i förlust. Samma etablissemang ville tio år senare dra in oss i europrojektet. Alla ledande europeiska politiker förklarade att euron skulle ge finansiell stabilitet, men det ledde till en väldig låneboom och en katastrofal krasch. 

Det ser likadant ut i alla länder. President Bush valde med brett amerikanskt stöd att invadera Irak 2003, för att skapa en ny demokrati i regionen och minska terrorismens lockelse. Men det fanns ingen seriös plan för återuppbyggnad av landet, så det föll samman och blev grogrund för just terrorism. Tyskland började avveckla kärnkraften för att satsa på förnyelsebara energislag som skulle rädda klimatet. Det blev så dyrt att industrierna börjar flytta och när solen inte skiner och vinden inte blåser drar kolkraftverk igång, vilket gör att Tyskland som ett av få västländer nu ökar sina koldioxidutsläpp. 

Vi är inte mer än människor. Alla gör vi fel och misstag. Men de som har stor makt kan också göra väldigt stora misstag med andras liv och pengar. Om du inte vill bli besviken igen ska du sluta förvänta dig briljans av dem, och om du vill skydda dig ska du inte överlämna så mycket makt till dem.

Läs mer:GÖRAN GREIDER: Räta på ryggen och utlys nyval!

+ Star Wars-trailern Den nya Star Wars-trailern tyder på att skeppsmodellerna är tyngre, smutsigare och mer äkta än de animationer vi sett i de senaste filmerna. Ett nytt hopp. 

- Krav på samlingsregering Ropen på att S och M ska bilda storkoalition. Inget skulle döda all livaktig osämja som det, och SD skulle bli den enda verkliga oppositionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro