ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hur kan Sverige ha bra utbildning?

Stefan Mendel Enk · 27 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I tidningen Newsweeks årliga specialnummer inför 2006 konstaterades att Västeuropa utbildningsmässigt låg ljusår efter sina huvudkonkurrenter USA, Indien och Kina. Det gällde hela Västeuropa med ett enda undantag: Sverige och övriga Skandinavien.  Just Sverige ansågs så exceptionellt framgångsrikt att Göran Persson själv fått skriva en stor artikel i tidningen. Hur är det möjligt?  Jag menar, jag har gått i skolan här i tolv år och jag kan verkligen inte fatta det.  Man lär sig väl ingenting i svenska skolor, jag insåg aldrig att det ens var syftet.  Det var andra saker som prioriterades. För det mesta skulle man rita fredsmärken som sen skulle klippas ut och limmas upp i korridoren för någon antidrogvecka, FN-vecka, allergivecka eller Caribbean Week i skolmatsalen. På lektionerna har jag för mig att vi brukade hänga på varandras axlar och plocka snusprillor från taket. Längst fram i rummet stod en lärare och dunkade sönder trälinjaler mot katedern innan han till sist  flydde in till lärarrummet med gråten i halsen. Jag minns en lärare som kom tillbaka efter ett sommarlov och presenterade sitt nya pedagogiska grepp. Det var en lång, grå metallstav som han kunde dunka i katedern hur många gånger han ville utan att den gick sönder. Jag tror det var enda gången under min skolgång jag såg en lärare riktigt lycklig. Under några dagar i åttan kom det franska elever till vår skola för att ta del av det svenska utbildningsundret. Det var en chock att se hur de betedde sig i klassrummet. De räckte artigt upp handen när de ville säga något eller behövde gå på toaletten. De var så överlägsna oss i matte, fysik, kemi att det var som om de kom från en annan planet och det fanns inte ett enda ämne där vi kände oss bättre än vad de var. Möjligen med undantag för svenska. En av fransmännen blev kär i en tjej i min klass. Till och med då räckte han upp handen. Han sa till läraren på sin franska engelska att han tyckte den blonda tjejen på bänken framför honom var väldigt söt och frågade om det enligt svensk sed vore okej – appröpiate – för honom att be henne om en kyss. Hela skolan tittade på när de i slutet av skoldagen kysstes under den franska flagga som studierektorn hissat på skolgården.Snöblandat regn vräkte ner över dem. På moppeparkeringen intill jagade två nior vår mattelärare med en lång, grå metallstav.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Mendel Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro