ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hur många Anna och Åsa finns det?

Hillevi Wahl · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

Cancersjuka Anna fick rätt mot försäkringskassan. Hon behöver inte uppge ett dödsdatum för att få sjukpenning. Men det satt långt inne. Hon var tvungen att medverka i tv och tidningar och berätta om sin förtvivlan, om det absurda i sin situation.

klar

Artikellänk är kopierad

På sociala medier delades Annas berättelse tusentals gånger. Ändå fanns det politiker som riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) som sa att Anna ”var en myt”, att hon inte fanns på riktigt! Försäkringskassans ledning tycktes mer bekymrad över det besvärliga twitterflödet än Annas verkliga situation.

Försäkringskassan och dessa politiker hävdar att det handlar om enskilda fall, och att det är handläggarens fel. Men överallt över hela Sverige finns det fler liknande fall och samtliga handläggare säger hårdnackat att de bara följer det regelverk man har fått, uppifrån, att det är dödsdatum man måste ha.

Här kan ni läsa om Åsa som tvingades slita på sitt tunga arbete, trots att hon fortfarande är mycket sjuk efter cancerbehandlingen. Hon har två barn och måste kunna försörja dem och betala hyran.

Det är de ensamstående mammorna som drabbas värst. Som alltid, för det är de som inte har något skyddsnät, som inte kan låna pengar av någon välbemedlad släkting. Det är så ruttet. Om det är något dessa barn behöver så är det en mamma som lever, som överlever denna helvetiska cancerbehandling och har krafter över till att bli frisk nog att återhämta sig.

Denna enorma pengaångest och förnedring de utsätts av från försäkringskassan tar död på den lilla, lilla kraft de har att bli friska. Hur ska vi förklara det för deras barn – att det var försäkringskassan som gav dem dödsstöten?

Dessa så kallade enskilda fallen börjar bli rätt många. Kristian Gidlund berörde hela Sverige med sin dödskamp – och berättade samtidigt om sina fajter med försäkringskassan som jagade honom efter dödsdatum. Även hans rumskamrater på sjukhuset uppmanades uppge dödsdatum.

Julia Mjörnstedt, generalsekreterare för Ung Cancer, satt i morgon-tv för bara ett år sedan och berättade om en medlem som sökt pengar för vård i livets slutskede, men fått samma bistra besked: Inget dödsdatum, inga pengar.

Sedan jag skrev första krönikan om Anna, har jag överösts av liknande berättelser, några berättar om mammor som har avlidit – inte ens där tyckte försäkringskassan att mamman var tillräckligt sjuk för att slippa använda sina sista krafter för att arbeta.

Ettårsregeln tar livet av de cancersjuka. Låt våra cancersjuka mammor, pappor, söner och döttrar få bli friska ifred. Hedra deras kamp i stället för att förnedra dem. Vi behöver dem. Vi behöver dem levande och friska.

►LÄS MER: Försäkringskassan till svårt cancersjuk: När ska du dö?

►LÄS MER: Försäkringskassan behöver inte längre veta när Anna ska dö 

►Hillevi Wahl: Försäkringskassan krävde dödsdatum

+ Berörande broderskärlek. ”Min bror Roger” av Stefan Larsson och Malin Svarén (Lindskog förlag) är en ovanlig och vacker barnbok om två bröder som förlorar kontakten med varandra vid föräldrarnas skilsmässa. Läs! – Våldtäkt på psyket. En kvinna våldtogs av en medpatient på psyket i Malmö – personalen hade gått på möte – och överläkaren sa att det bara handlade om ”självskadebeteende” hos kvinna. Massivt tjänstefel!

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro