ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Hur mycket är det värt att utsätta någon annan för, bara för att få komma?

Angelica Tillaeus · 26 Feb 2017
Uppdaterad 26 Feb 2017
Alla känner vi igen tjatet. Alla känner vi igen de som inte ger sig, de som inte respekterar ett nej. Många är vi som till slut kapitulerat för att vi inte orkat säga nej längre, Angelica Tillaeus.

Alla känner vi igen tjatet. Alla känner vi igen de som inte ger sig, de som inte respekterar ett nej. Många är vi som till slut kapitulerat för att vi inte orkat säga nej längre, Angelica Tillaeus. Foto: Alamy/Privat


Hur kommer det sig att människor tycker sig ha rätt till sex – att andra är skyldiga dem det? frågar sig Angelica Tillaeus.

klar

Artikellänk är kopierad

i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna 

En natt kom en vän till mig efter att ha varit på dejt. Hon hade varit så pirrig innan, hela veckan hade hon varit pirrig. Jag hade redan gått och lagt mig när hon kom. ”Har du haft mysigt?” var det enda jag frågade. ”Väldigt” svarade hon.Dagen efter var vi och lunchade och ämnet kom upp. Stämningen var lite retsam, så som den ju är. ”Fick du hångla?” frågade jag. Det hade hon fått. Men medan vi satt där så gick stämningen långsamt från fnissig till olustig och vi insåg under tiden vi pratade att hon inte alls hade haft det speciellt mysigt.

De hade ätit middag och druckit vin. När de flyttat över till soffan hade det börjat – den ivriga tungan och de otåliga händerna som ville smeka, klä av, tränga in. Hon flyttade på dem om och om igen, och sa att hon inte ville, men gång på gång återvände dem.”Och så plötsligt var jag naken. Fast jag egentligen inte ville.”

”Är det jobbigt att vara du nu?” hade han sagt ”retsamt” – hånfullt – och så hade han spottat i sin hand för att kunna smeka henne medan hon hade legat och stirrat i taket och väntat på att det skulle vara över i rädslan för vad han skulle vara kapabel till att göra om hon sa ifrån ordentligt.

Det värsta är inte att det hände just henne. Det värsta är att det händer hela tiden. Det är något som är nästan normaliserat bland mina heterosexuella vänner som identifierar sig som kvinnor. Så normaliserat att det tog tre vuxna människor som varit sexuellt aktiva i över tio år att ens förstå att hon hade varit med om ett övergrepp. Det värsta är att det med stor sannolikhet inte är ovanligt att den som blir utsatt går därifrån som en mindre person – medan den som utsätter inte ens förstår att hen har gjort något fel.

”Jag vet att du vill.””Du kommer att gilla det.””Det går snabbare för mig om du hjälper till.””Om du inte ville ha sex, varför kom du ens hit?””Sluta spela svår.””Var inte så jävla tråkig.””Har du mens eller?”

Alla känner vi igen tjatet. Alla känner vi igen de som inte ger sig, de som inte respekterar ett nej. Många är vi som till slut kapitulerat för att vi inte orkat säga nej längre. Många är vi som gett upp och bitit ihop. Gett upp av orsaker som är enkla att förstå – som fylla, pliktskyldighet mot en partner eller rädsla för vad som kan hända om du säger ifrån.

LÄS MER
Svenskar har blivit besatta av att behandla alla lika

Ännu fler är vi som gett upp av anledningar som är svårare att förstå. Saker som konflikträdsla, tidigare upplevelser eller paralysering. Som att du inte vill anklaga någon för övergrepp när du själv inte ens är säker på om det är ett övergrepp. Att du inte vill förstöra bilden du har av en person och därför låter henom få sin vilja igenom för att slippa se hur långt hen skulle kunna gå. Att du genom att acceptera på något sätt försöker behålla kontrollen över en situation som annars skulle kunna urarta. Och sedan sitter du där. Förvirrad, arg, besviken, rädd, ledsen och lite trasig och undrar vad som hände. Undrar varför du lät dig övertalas. Varför du inte sa ifrån. Ordentligt. Men sanningen är att vill du inte så skuldbeläggs du. Sanningen är att ett uppgivet litet ja väger tyngre än tjugo nej.

Hur har det blivit såhär? Hur har det blivit så att orgasm är viktigare än frivillighet? Hur kommer det sig att människor tycker sig ha rätt till sex? Att andra är skyldiga dem det?

Hur mycket tycker du att det är värt att utsätta en annan människa för, bara för att du ska få komma?

pil
Fakta om debattören

Ålder: 25 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Studerar på folkhögskola och jobbar som undersköterska.

klar

Artikellänk är kopierad

Angelica Tillaeus
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro