ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hur ska en barnfamilj kunna finna trygghet i Kabul?

Viktor Banke · 19 Apr 2016
Uppdaterad 19 Apr 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Minns du när löpsedlarna toppades av jakten på en man som var anhållen i sin frånvaro, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott ? Polisen utfärdade rikslarm och Säpo höjde hotnivån för terrorattack . Expressen skrev att ”den misstänkte är en IS-medlem som har tagit sig till Sverige och misstänks ha planer på att utföra ett terrordåd i Europa”.

Minns du hur det kändes kallt och lite obehagligt på ett sätt man inte vill att sitt liv ska kännas? Jag minns. Och jag minns hur den samlade rädslan från alla nyheter letade sig in under huden. Hur det kändes att läsa det där en första gång i telefonen och sedan gå på tunnelbanan och omedvetet titta efter misstänkta människor med ryggsäck. 

►LÄS MER: Viktor Banke: "Afghan eller svensk – vi pratar alla språket fotboll"

Om en enda man, blott skäligen misstänkt för förberedelse till ett ospecificerat brott, kunde orsaka så mycket rädsla och otrygghet i ett av världens tryggaste länder, försök föreställa dig rädslan hos den afghanska förälder som läser utvisningsbeslutet från Migrationsverket och sedan tittar på sitt barn som ovetande leker i bakgrunden på anläggningen. Barnet som förvisso är ovetandes, men ändå lyhörd för rädsla.

Sverige utvisar fortfarande människor till Afghanistan. Inte alla, men en del. När det anses för osäkert i andra delar av landet hänvisas människor ibland till Kabul, huvudstaden. Utvisningen kan ske, heter det, genom flyg till Kabuls internationella flygplats. 

En flygplats som under 2014 attackerades med raketer. Som i augusti 2015 självmordsbombades. Där 38 civila dödades den 8 och 9 december 2015. Samtliga attacker med talibaner som attentatsmän. Vetskapen om detta hos föräldern, och så barnet som leker i bakgrunden i ett land där det skulle kunna leva i trygghet för alltid om bara bläcket på pappret hade antagit andra former.

Jag vill att du föreställer dig bilden för att förstå asylpolitiken. Migrationsverket fattar utvisningsbeslut till Afghanistan eftersom lagen ser ut som den gör. Det är inte Migrationsverkets fel. Det är så vi bestämt att det ska vara och det är ett aktivt val. Det är lika bra att vi erkänner det.

►LÄS MER: Viktor Banke: "Rapporteringen om Bryssel är som en reklamfilm för traditionella medier"

Gränsen dras först vid ett individuellt skyddsbehov, eller en tillräckligt hög risk för utsatthet, i synnerhet i kombination med tillhörighet till särskild riskgrupp. En barnfamilj anses utifrån denna lagstiftning i normalfallet kunna finna trygghet i Kabul. Trygghet i en stad som är något större än Stockholm, och som under 2014 drabbades av inte mindre än 31 stycken självmordsdåd. På tisdagen skedde ett nytt självmordsdåd i staden. Minst 28 döda. 

Detta gäller för afghaner. Svenskar däremot avråds från att åka till Afghanistan med tanke på säkerhetsläget. 

+ Internationalism.

- Nationalism.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Banke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro