ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Hur vi beter oss mot varandra sätter tonen för det demokratiska samtalet

Alice Bah Kuhnke (Mp) · 9 Mar 2017
Uppdaterad 13 Mar 2017

Foto: Janerik Henriksson/TT, Kristian Pohl/Regeringskansliet


Vi måste hjälpa varandra med kritiskt tänkande, att kunna skilja på fakta och myter men göra det på ett sätt som bjuder in till samtal oavsett vilka åsikter vi har. Där har vi alla ett stort ansvar, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (Mp).

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag växte upp i Horda, en liten by i Småland. Där bodde det många fler kor än människor och även om jag har många ljusa minnen från min uppväxt så har det alltid varit så att jag, sedan den dag jag föddes, varit utanför i en eller annan mening. Jag har aldrig varit i majoritet, jag har alltid varit den som var annorlunda, alltid den andre, aldrig norm.

Samtidigt har jag alltid varit en av de som höjt min röst, som försökt att påverka, som protesterat, som organiserat mig. Jag har alltid känt mig trygg i den frihet och möjlighet som finns i vårt land att ge uttryck för vad vi tänker, tycker och vill. Att vi alla kan bidra till vårt demokratiska samtal. I dag är det många barn och unga som inte alls har den tryggheten, som undviker att ge uttryck för idéer som inte faller alla i smaken. I stället för att låta sina tankar studsa mot andras sluter de sig eller yppar sina tankar i väl slutna rum.

quotation startInternet är ett av de främsta och mest fantastiska verktygen i modern tid för kommunikation i dess vidaste definition. Tack vare denna revolution kan många människor världen över lära, se, dela, förstå, uppleva och utvecklas på ett helt fantastiskt sätt.quotation end

Men det finns också en baksida av utvecklingen. Falsk information kan spridas snabbt och nå många. Det faktum att i stort sett alla har möjlighet att skapa innehåll gör att det kan vara komplicerat som mottagare att skilja sant från falskt. Kommersiella intressen kan göra att det blir svårt att skilja reklam från journalistiska nyhetsartiklar. Falsk information kan medvetet spridas via nätet för att skapa osämja mellan grupper och splittra samhällen. Det är en utveckling som oroar många.

Regeringen har därför stärkt Statens Medieråds arbete för källkritik bland barn och unga, för att rusta unga för vad det innebär att växa upp i och leva i en digital värld. Vi stärker också bibliotekens roll att bidra i ett demokratiskt samtal och få fler att ta del av de digitala möjligheterna. Vi arbetar även intensivt för att stärka medierna och den fria pressen – vi sänker reklamskatten, vi arbetar för att sänka momsen på digitala tidningar och e-böcker och vi har låtit en statlig utredning titta på hur ett nytt mediestöd kan stärka journalistikens demokratibärande roll. Journalistiken har en central roll i vårt demokratiska samtal, för att granska makthavare som jag, för att fördjupa och förklara det som händer och påverkar människor, lokalt, nationellt och globalt.

Samtidigt satsar regeringen mer än någonsin på digitalisering och källkritik i skolan, och på arbetet mot rasism, hatbrott och diskriminering. Men utvecklingen av vårt demokratiska samtal hänger också på oss som individer. Hur du och jag beter oss mot varandra i sociala medier och på kommentarsfält sätter tonen. Vi måste hjälpa varandra med kritiskt tänkande, att kunna skilja på fakta och myter men göra det på ett sätt som bjuder in till samtal oavsett vilka åsikter vi har. Där har vi alla ett stort ansvar.

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister

pil
Om debattören

• Kultur- och demokratiminister sedan oktober 2014.

• Tidigare generalsekreterare för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och hållbarhetschef för teknikkonsultbolaget ÅF.

pil
Om debatten

• Den 13 mars infaller Källkritikens dag på internet, i skolor och på Kulturhuset i Stockholm, där det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen.

• Man kan även följa direktsändningen från 12.30 via Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Alice Bah Kuhnke (Mp)
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro