ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Hyckleri när EU ska hjälpa Grekland ur kris

Alexandra Pascalidou · 20 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har en radikal rensning inletts i Grekland. Skamlistor på läkare som skattefifflat publiceras i tidningar. Vi får se deras deklarerade inkomster ställas mot deras bankkontoinsättningar. Jag ser min egen allmänläkare som tjänat miljon­er och blott anmält brödsmulor.

Kvinnan med de smaragdgröna ögonen, Antzela Gerekou, som förförde tv-publiken som skådespelare och sedan gifte sig med en av Greklands främsta sångfåglar, Tolis Voskopoulos blev biträdande kultur- och turist­minister i Papandreous regering. I går tving­ades hon avgå för att hennes man är skyldig skatt på mer än fem miljoner euro. Minis­terns man är inte ensam om astronomiska ­skatte­skulder – de uppgår till 33 miljarder euro. Staten går dessutom miste om 25–30 miljarder årligen genom skatteflykt och som körsbäret på tårtan tillkommer den svarta ekonomin som utgör 40 procent av Greklands BNP.

Samtidigt pågår ett internationellt hyckleri. Grekland har varit Nato- och EU-medlem i decennier.  Hade dessa maktfaktorer velat hade de kunnat hjälpa landet. Inte med de ofördelaktiga lån med skyhöga räntor landet fått. Inte genom att framställa grekerna som ärkefifflare och latmaskar. Inte genom att uppmuntra Grekland att sälja ut sina hamnar utan genom att garantera fred.

Trots att Greklands ekonomi kollapsat och satt världens börser i gung­ning har ändå till exempel Frankrike de senaste månaderna sålt sex fregatter för 2,5 miljarder, helikoptrar för 400 miljoner och annat för en summa av 3 miljarder euro.

Tyskland har sålt sex ubåtar för en miljard och det finns säkert flera som sålt krigsmaterial till det EU-land som har en oproportionerligt stor försvarsmakt. Nästan 5 procent av Greklands BNP bekostar försvaret med en styrka på 100 000 soldater i en nation med 11 miljoner människor.

Hur gulligt är det inte att Tyskland och Frankrike lånar Grekland pengar för att de ska shoppa krigsmaterial?

I stället för att sälja pansarvagnar borde Nato och EU hjälpa till att avrusta Grekland och medla med Turkiet. De borde en gång för alla lösa Cypernkonflikten som krigsindustrin tjänat miljarder på sedan ön ockuperades. Publicera skamlistor på alla som tjänat pengar på Greklands utsatthet. Sedan kan de börja skära i arbetarnas månadslöner på 850 euro.

+ De japanska körsbärsträden i Kungsträdgården.– Inbördeskriget i det leende landet Thailand.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro