ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ibra – typen jag alltid haft svårt för

Claes Runheim · 7 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

  Det fanns en tid då vi kallade Zlatan för Kung. Nu är det dags att backa. Vi hade fel. Zlatan är tyvärr ingen Kung. Ibra tycks i stället vara typen som jag alltid haft svårt för. En spelare med gudabenådad talang som inte vill ta vara på den. Jag har sett det förr. När alla förutsättningar finns där och det enda som krävs av idrottaren är att våga skörda frukterna. I stället blir det 18 steg tillbaka på grund av nonchalans och på grund av att vederbörande vet att han egentligen är så överjävligt bra. Så bra att han inte behöver ta i, eftersom det är något han sällan har behövt göra. Han har levt på sin talang sedan lekis och oftast varit briljant. Nu är han inte briljant längre och frågan är om han någonsin blir det igen. Har man inte fått lära sig att kämpa och att aldrig ta något för givet trots stor talang. Ja, då blir det inget. Det blir i alla fall inte så bra som det borde bli. Det är sorgligt.

Som sagt, jag har sett det förr. På avstånd via mitt jobb och på nära håll när undertecknad levde i hockeyns svettiga omklädningsrum och drömde om ett liv på isen. Vi var alla unga och relativt lovande förutom en kille som var mer än lovande. Han var underbarnet med en talang utöver det vanliga. Hans teknik var grym och skridskoåkningen sensationell. Han var helt dominerande. Han behövde visserligen aldrig kämpa. Han var bäst ändå och alla tränare surrade ständigt om vilken Kung han skulle bli. Han blev ingen Kung. Han blev i och för sig hockeyspelare, men han blev aldrig någon Kung. Han blev ljusår ifrån så bra som han skulle ha kunnat bli. Han gick genom hockeykarriären på 80 procent och givetvis kastade han bort sin stora talang. Hade han däremot gett 100 procent hade han blivit Kung. Nu blev det SM-guld och VM-brons, det borde ha blivit OS-guld och Stanley Cup-seger. Likheterna med dagens Zlatan är uppenbara. Visserligen är Zlatan på en annan nivå. Han spelar i en toppklubb, han är ekonomiskt oberoende och han har naturligtvis en ärkepajas som rådgivare, men ni förstår vad jag menar. Lär man sig inte tidigt det mest grundläggande i idrott, nämligen att fokusera och kämpa, så kommer man få det svårt när motgångarna kommer. För de kommer, var så säker. Zlatan är inne i en ond cirkel. Man ser tydligt att han kör med sin vanliga kaxiga attityd som alltid fungerat. Men, man kan också skönja en viss panikartad oro i hans ögon när han någonstans tycks inse sanningen. Att det som alltid varit så enkelt plötsligt känns svårt och på gränsen till omöjligt. I de lägena räcker inte bara talang längre. I de lägena kan man inte bete sig som en junior längre. I de lägena krävs helt andra egenskaper. Egenskaper som det är hög tid att Zlatan Ibrahimovic plockar fram. Annars blir han bara en i mängden och det vore djup tragik.

klar

Artikellänk är kopierad

Claes Runheim
Claes Runheim
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro