ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Idioten kan vara det bästa som hänt dig

Hillevi Wahl · 13 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alex Schulman åker just nu runt och håller föredrag om att "Ta skit och göra det till guld".  Det är tänkvärt. För det finns idioter överallt och de kan säga de mest häpnadsväckande saker. Men.De där idioterna kan vara dina bästa vänner.

Låt mig ta ett par exempel. I boken Hungerflickan skriver jag om när jag som artonåring hamnar på barn- och ungdomspsyket i Malmö. Själva överläkaren, Kari Schleimer, var en ängel. Men personalen på avdelningen var riktiga klåpare.

Vid ett tillfälle satte personalen mig i ett rökrum och mobbade ut mig totalt. De sa att jag var en falsk lögnare och att jag bara var en stor bluff.

Vilket är rätt idiotiskt med tanke på att de skulle föreställa psykologiskt utbildade, och vilket fick mig att tro – så långt nere var jag – att jag faktiskt inte hade någon själ.

Men det sparkade också ut mig från den falska tryggheten hos dem och ut i verkligheten till en vän som sa: "Vet du, de säger att ögonen är själens spegel. Och någon som har så vackra ögon som du måste ha en vacker själ."

Där började mitt nya liv. Det var begripligt för mig i mitt 18-åriga inre kaos, och på den grundstenen har jag sedan kunnat bygga hela mitt liv, fast förankrad i övertygelsen i att det är i ögonen man ser vad människor egentligen går för.

Exempel två: När jag hade fått mitt första barn gick jag upp till en tidning och erbjöd mina tjänster. Eftersom jag hade 20 år i yrket och de mycket väl visste vad jag kunde trodde jag det självklara svaret var: Vad kul! Du kan börja i morgon. Men i stället sa personalchefen:"Nej, vi vill nog ha någon som är lite yngre och fräschare!"

Då var jag 37. Det kändes som om marken rycktes bort under mina fötter. Visst. Jag hade kunnat ta strid om det där och stämma skiten ur honom. Men en klok kollega sa:

Jag backar upp dig till hundra procent. Men fundera ett slag, är det verkligen det här du vill göra resten av livet?

Nej, det var det ju inte.

Det blev ännu en vändpunkt i mitt liv. Utan den där idioten så hade det inte blivit några krönikor, inga böcker, inget lyxliv som egen företagare och opinionsbildare.

Så tänk på det nästa gång du möter en fullblodsidiot. Han kan faktiskt vara det bästa som har hänt dig på länge.

+ Tekniska Museets nya aktivitetshall ”Sport”. Kolla din reaktionsförmåga, din styrka och din puls.  En klockren succé för barn och vuxna.

– Färgstarka författaren Kerstin Thorvall är innerligt saknad. Hon skrev så det kändes. Det få som har hennes vrede och mod i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro