ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Idoldyrkan har gett dem hopp

Fridah Jönsson · 25 Apr 2013
Uppdaterad 26 Apr 2013

Varför ifrågasätter ingen de medelålders män som köar i flera timmar för en Ipad Mini? Det frågar sig Metros kolumnist Fridah Jönsson.

klar

Artikellänk är kopierad

När Justin Bieber var i stan i veckan startade samma neverending debatt som vanligt: Folk frågade sig hur bra det verkligen är för unga tjejer (åh, ständigt denna folkgrupp UNGA TJEJER) att, eh, ha idoler.

För en månad sedan var stand-upkomikern Louis CK i Stockholm. ”Hur bra är det egentligen för alla dessa medelålders män som idoliserar en annan man så tydligt, får man inte en skev bild av världen när man som man inte ens kan ha en kvinnlig förebild?”, frågade ingen sig. ”Tänk om alla de här killarna hade lagt den här tiden på att göra något viktigt?”, twittrade ingen. ”Varför har inte dessa män lärt sig sluta att passivt beundra en annan man?”, var det ingen som skrev på debatt.svt.se.

”Amen det är ju unga tjejer som svimmar och blir helt hysteriska över en kille, är inte det lite skadligt ändå?”. Jovisst. Fast om vi ska prata om saker som är skadliga så tycker jag att vi kan prata om de medelålders män som står i timmar och köar för en Ipad Mini (Ipad jävla Mini, som om någon som inte titulerar sig sociala medier-expert någonsin haft ett behov av den) medan deras fruar och flickvänner sitter hemma och planerar NAMNGIVNINGSCEREMONI till lille Ludvig. För att inte tala om de om möjligt ännu mer skadade medelålders män som istället idoliserar sig själva och tycker att deras samtal om känslor är så viktiga att de absolut måste spelas in och släppas som podcast.

Jag kan berätta om lite unga tjejer vars idoldyrkan gett dem både hopp och vänner och gemenskap. Som ett exempel var det ingen annan än Ola Salo i lurarna som hjälpte mig genom högstadiekorridorerna när det enda som räknades var hur många Darin-låtar man hade i sin Sony Ericsson Walkman-mobil. Vänskapen i The Ark-grupperna på Lunarstorm. Kärleken till bilddagboksbevakarna som också hade användarnamn som var citat från Håkan Hellström-låtar. Träffarna med bloggläsarna som också satt med Broder Daniel-tröjor på sina profilbilder, inget gav mig en sådan känsla av samhörighet som att veta att de bara var ett klick bort.

Visst, vi kanske kan prata om vad som egentligen händer när man som ung tjej hänger sig totalt åt att dyrka en man, men vad vi verkligen borde ta upp är kanske varför det är okej att som medelålders man göra precis samma sak.

Jag vet inte vad ni tycker, men jag ser mycket fram emot den dag då vi får ringa in till TV4:s psykolog för att prata om alla dessa trettiofemåriga män som just nu får hjärtklappning och kallsvett av blotta tanken på att någon ska vara före dem med att twittra om Håkan Hellströms nya platta.

 Fast alltså, nya Håkan Hellström-plattan ÄR ju asbra.+ Hellström

 Alla debattartiklar om huruvida det finns strukturell rasism eller inte: Ja, det finns det. Så, nu sparade vi en triljard tecken i DN Kultur.– Rasismdebatten

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro