ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Imamen: Vi måste stå tillsammans i kampen mot terrorism

Kashif Virk · 10 Apr 2017
Uppdaterad 10 Apr 2017
I en orolig tid och i en orolig omvärld, behöver vi visa att vi inte är rädda för de som önskar sprida hat och ondska. Det bästa botemedlet mot hatet är den kärlek som vi visar varandra, skriver imamen Kashif Virk.

I en orolig tid och i en orolig omvärld, behöver vi visa att vi inte är rädda för de som önskar sprida hat och ondska. Det bästa botemedlet mot hatet är den kärlek som vi visar varandra, skriver imamen Kashif Virk. Foto: Wahid Raziulla


Jag hoppas att Sverige växer sig starkare som samhälle efter det som har hänt. Jag hoppas vi förstår att vår fiende är gemensam, och att vi inte utpekar förövaren som representant för någon etnicitet, religion eller land. Kanske är det just vår mångfald som terroristerna avundas allra mest, skriver imamen Kashif Virk om händelserna på Drottninggatan i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Fredagens attentat i centrala Stockholm lämnade oss alla djupt berörda. Våra tankar och böner är med alla de som drabbats, bland dem omkomna och skadade. Attentatet skedde på en plats som ligger nära hjärtat för alla Stockholmsbor. Längs Drottninggatan finns flera byggnader som påminner oss om det vackra, öppna och demokratiska samhälle som vi lever i, däribland Riksdagen och Kulturhuset. Intill gatan ligger även Sergels torg, en plats som vi samlas på i tider av både glädje och sorg.

Och det här är en tid av sorg. Människor är fortfarande inlagda på sjukhus och vårdas för allvarliga skador. Andra får besked om omkomna anhöriga; familjemedlemmar, släkt och vänner.

Men för de av oss som var ute under fredagen fick vi även se en annan sida av vår kära stad. Det var människor som var ute för att hjälpa andra. Det var Stockholmsbor som öppnade sina hem för strandade människor. Även jag fick möjlighet att sätta mig i bilen och köra folk genom stan söderut.

Vi alla imponerades av det fantastiska arbete som polisen, säkerhetstjänsten och sjukvårdspersonal genomförde. Trots oerhörd press och att denna händelse saknar tidigare motstycke i Sverige, så verkade de som om de var förberedda och agerade resolut.

Dagen efter var jag vid Åhléns för att lägga blommor. Inramningen var fantastisk där folkhavet stod riktade mot denna enorma vägg av blommor. På Sergels torg anordnades igår en kärleksmanifestation där jag deltog tillsammans med min församling. Det är fantastiskt hur allvarliga händelser likt den i fredags för oss samman, och gör oss till sanna medmänniskor.

Från denna mycket tragiska händelse tar vi alltså med oss positiv energi för att bygga ett starkare och mer enat samhälle. I en orolig tid och i en orolig omvärld, behöver vi visa att vi inte är rädda för de som önskar sprida hat och ondska. Det bästa botemedlet mot hatet är den kärlek som vi visar varandra.

Jag hoppas att Sverige växer sig starkare som samhälle efter det som har hänt. Jag hoppas vi förstår att vår fiende är gemensam, och att vi inte utpekar förövaren som representant för någon etnicitet, religion eller land. Det pluralistiska samhälle som vi har byggt är värt att bevara – och kanske är det just vår mångfald som terroristerna avundas allra mest.

I min heliga skrift står det att mordet på en människa är ett mord på hela mänskligheten (5:32), och att terror är värre än mord (2:217). Som muslim är det därför särskilt viktigt att jag uttrycker mitt fördömande för detta attentat. Runtom i världen drabbas många muslimer av liknande hemska dåd, och jag kan tänka mig att de känner solidaritet med offren och de anhöriga i Stockholm. I kampen mot terrorismen måste vi alla därför stå tillsammans.

Kashif Virk

pil
Om debattören

• Sysselsättning: Imam• Ort: Stockholm• Gör: Studerar Religionshistoria• Bloggar på:imambloggen.se

klar

Artikellänk är kopierad

Kashif Virk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro