ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Imponerades starkt av Kinberg Batra

Göran Greider · 12 Jan 2015
Uppdaterad 12 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta känner nog till att jag inte är någon särdeles varm anhängare av moderaterna, varken de gamla eller de nya. Och om jag skriver något positivt om den nya partiledaren Anna Kinberg Batra lär det nog genast misstänkas för att vara ett sätt att späda på misstron mot henne som kommer från urförbannade moderater. Missnöjda moderater står nämligen som spön i backen sedan decemberöverenskommelsen; i det närmaste haveristiska tonfall har hörts från en lång rad ledande moderater om att Alliansen sålt ut sig. Men jag imponerades starkt av det Kinberg Batra konstaterade i sitt installationstal i lördags: Vi förlorade valet, sa hon. Alliansen gick tillbaka tio procentenheter och det är bara att erkänna. Det kändes som om att det var första gången som en borgerlig partiledare verkligen erkänt valförlusten i höstas. För det är ju sanningen – ett så svagt valresultat har borgerligheten inte fått i demokratins historia. Att det aldrig riktigt erkändes i höstas orsakade mycket av det kaos som hemsökte svensk politik och som banade väg för SDs agerande. När Kinberg Batra tillträder är epoken Reinfeldt slut. Men den är inte slut därför att moderaterna nu fått en ny partiledare, utan för att Reinfeldts länge så framgångsrika koncept inte längre fungerar. Fredrik Reinfeldt förde i vissa avseenden sitt parti mot mitten. Plötsligt kunde en moderat tala väl om kollektivavtal eller arbetsrätt. Men det kunde han göra enbart därför att han samtidigt gav de moderata kärnväljarna – vare sig de är nyliberaler eller konservativa – vad de alltid trängtat efter mer än något annat: Enorma skattesänkningar. Jag noterade att Anna Kinberg Batra nästan inte talade om några skattesänkningar alls i sitt tal. Hon vet att den vägen numera är stängd, särskilt om hennes parti framöver också ska satsa mer på ett kraftfullare försvar. Men skattesänkarvägen är också stängd för att även många vanliga moderata väljare ser att välfärden verkligen fungerar sämre på grund av för små resurser. Skattesänkningar var den negativa energi som höll samman moderaterna under Reinfeldts era. Tack vare dem kunde kritiska nyliberaler och konservativa i de egna leden svälja Reinfeldts mittenorientering. Summan av politiken blev ju ändå traditionell högerpolitik. Det var inte Sverige som behövde de där gigantiska skattesänkningarna. Det var de nya moderaterna. Anna Kinberg Batra kan inte använda samma magiska trick som sin föregångare. Jag tror därför att hon kan få svårt att mobilisera sina egna anhängare och det är klart att det gläder mig. Men hon ska verkligen ha en eloge för att hon vågade tala klartext till sina egna om vad som hände i valet i höstas.

+ Det är plötsligt vinter. Pulkor och skidor trollas fram. En smula normalitet i all turbulens.

- Ett svenskt medlemskap i Nato skulle göra Sverige mer utsatt och världen litet mer otrygg.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro