ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Inför ett gemensamt betalsystem i hela landet

Maria Wetterstrand · 17 Jun 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013

klar

Artikellänk är kopierad

1992 bodde jag utanför Malmö. I dåvarande Malmöhus länstrafik fanns då ett enkelt och smidigt betalsystem i kollektivtrafiken, bestående av ett laddningsbart kort som du visade för en automat, varpå du tryckte antal zoner och rätt summa pengar drogs. Behövde du hjälp eller om du behövde ladda kortet gick det bra att göra det hos chauffören.

Exakt samma system fanns då i Östgötatrafiken. Faktum är att det gick att använda samma kort på båda ställena, fast det berättade de inte för någon. Antagligen hade de inte fixat ett system som fördelade pengarna till rätt aktör.

Några år senare, när jag bodde i Göteborg, infördes sms-biljetter. Det var smidigt och enkelt. Du sms:ade ett nummer och fick din biljett direkt till mobilen. Kostnaden kom på mobilräkningen.

Sedan dess har det bara gått utför. Jag frågar mig emellanåt om bolagen alls vill ha fler resenärer eller om de mest tycker att vi är till besvär. Västtrafik har infört ett system som tycks så komplicerat att även vana resenärer går bet på att göra rätt. Sms-biljetter går bara att använda om du i förväg registrerat dig, och det ska göras på olika ställen beroende på var i landet du vill åka. Jag som reser på många ställen behöver i förväg kolla upp varje enskilt bolag och hur det funkar hos just dem.

För turister till Stockholm som tänkt åka kollektivt rekommenderar jag att lägga in tid för ett längre besök på SL:s informationscenter på centralen. Fram tills nu har SL haft det mest primitiva betalsystemet i hela Norden med förbetalda remsor som stämplats med en manuell stämpel. Nu har de istället infört ett betalsystem som må vara tekniskt avancerat men är helt osynkat med dagens biljettpriser. När det beställdes hade SL enhetstaxa. Nu är det zoner som gäller och systemet är inte anpassat.

Tänk om bolagen bestämt sig för att ta avstamp i Malmöhus länstrafik och Östgötatrafiken 1992. Tänk om de valt att samarbeta och infört samma betalsystem i hela landet. Jag vet att det diskuterats.

Jag vill ha ett kort som laddas med pengar och kan användas i hela landet. Sen en enkel app kopplat till betalkortet, sms-biljetter där det räcker att du är registrerad kund hos telebolaget och ovanpå det möjlighet att köpa enstaka biljetter kontant i butiker eller med kort på själva bussarna eller tågen. Metros nyhetschef som hoppade in och betalade när jag saknade kontanter på färjan till Arholma.+ Vänliga kollegor

Avsaknaden av kortläsare vid köp av biljetter på vissa färjelinjer i Stockholms skärgård...– Svårt att betala för sig

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Wetterstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro