ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Inför självkänsla som ämne i skolan för att rädda våra ungdomar

Albin Johnsén · 11 Maj 2017
Uppdaterad 11 Maj 2017
Artisten Albin Johnsén önskar att han redan som ung hade fått verktyg för att stärka sitt självförtroende för att slippa psykisk ohälsa.

Artisten Albin Johnsén önskar att han redan som ung hade fått verktyg för att stärka sitt självförtroende för att slippa psykisk ohälsa. Foto: Natalie Yonan/Alamy


"För många känns det säkert oundvikligt att falla in i tonårsdepressioner, mörka tankar och destruktiva beteenden. Att ha med sig verktyg från tidig ålder kanske inte skulle förhindra att man hamnar där men jag är helt övertygad om att många inte skulle falla lika djupt", skriver artisten Albin Johnsén.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har själv suttit i de där rummen. Fyllt i formulären, svarat på frågorna. Fått besked och diagnoser. Pratat med läkare som skrivit ut recept. Tabletter i alla dess form. Bevittnat en industri där lösningen är kemikalier. Kemikalier jag bör svälja om jag vill må bättre, bli lugnare, mindre rastlös och helst tröttare. Kemikalier som jag tackat nej till och på grund av det blivit avvisad vidare behandling.

Är jag verkligen så sjuk som vissa hävdar? Eller saknar jag bara verktygen för att laga alla hål som jag samlat på mig genom åren. Jag borde ha fått dessa verktyg redan som barn. Jag kanske kan få hjälp att hitta verktygen nu.

Jag skulle vilja att vi ger våra barn kunskap och utbildning i hur man bygger upp sin självkänsla från tidig ålder. Jag vet att många fantastiska lärare och pedagoger i den underbemannade skolverksamheten gör sitt bästa varje dag (ni är mina idoler). Men jag hade gärna sett att det varit ett obligatoriskt ämne i skolan redan från årskurs ett.

Precis som att barn år 2017 ska lära sig sy- och träslöjd, borde självkänsla stå på schemat minst en timme i veckan. Det finns så mycket att göra i förebyggande syfte. För många känns det säkert oundvikligt att falla in i tonårsdepressioner, mörka tankar och destruktiva beteenden. Att ha med sig verktyg från tidig ålder kanske inte skulle förhindra att man hamnar där men jag är helt övertygad om att många inte skulle falla lika djupt.

Vi kan alla ha upplevelser och erfarenheter som gör att vi får ångest, faller in destruktiva beteenden och mönster. Skadliga för oss själva och för folk i vår omgivning. Men det finns möjlighet att ändra sina beteenden, bryta mönster och möta sina rädslor. Vi har ett val att göra. Det är inte alltid enkelt och det går sällan fort, men man har möjligheten att välja. Många gånger har jag hört folk som lider av dessa problem säga ”jag är så här”, jag har hört mig själv säga det alldeles för ofta. Jag säger det inte längre, jag kanske tänker det någon gång men jag uttalar inte det högt. Jag tror inte på det längre.Det finns psykiska sjukdomar som man inte kan välja bort. Ångest och rastlöshet är inte en av dem.

Jag hoppas att vi kan ge våra barn den självkänsla de behöver. Det vackraste man kan göra är att älska sig själv och det gynnar alla. Med den yttre press många barn växer upp i i dag är det inte konstigt att många har en dålig självkänsla. Där likes och följare transparent visar hur populär eller inte man är. Där man lätt hamnar i en ständig jämförelse med andra. En jämförelse som är elak och overklig. Det krävs att man är väldigt trygg i sig själv för att inte känna sig mindre värd i dag.

Jag hoppas att begreppet psykisk ohälsa inte är aktuellt när mina söner blir äldre. Att självmord inte är med på listan av vanligaste dödsorsakerna. Jag hoppas också att vi ser vårt ansvar i allt det här och börjar acceptera att våra barn är en spegling av oss. Att vi själva måste ta tag i vårt mående för deras skull.Albin Johnsén

pil
Om debattören

• Gör. Artist och låtskrivare som slog igenom 2014 med låten ”Din soldat” som gästades av sångerskan Kristin Amparo• Född. 1989

pil
Hjälplinjer – behöver du någon som lyssnar?

Självmordslinjen: Öppet dygnet runt alla dagar, tel 90101 och chatt. Kvällar kl 18-22 har de flest volontärer på plats.

Nationella hjälplinjen: Alla dagar klockan 13-22, tel 0771-22 00 60

Barnens rätt i samhället (BRIS)Barnens telefon, för dig under 18 år: Alla dagar klockan 14-12, tel 116 111Vuxnas telefon – om barn: Vardagar klockan 9-12. Tel 0771-50 50 50

Jourhavande Medmänniska: Alla dagar klockan 21-06, tel 08-702 16 80

Källa: Källa: NASP, Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa.

klar

Artikellänk är kopierad

Albin Johnsén
Albin Johnsén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro