ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Inga är så känslomässigt vilsna som kärleksexperterna

Lisa Magnusson · 15 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Har ni sett Gift vid första ögonkastet? Programmet (som finns på SVT Play) handlar om sex personer som matchats ihop av experter. De träffas först vid altaret och gifter sig där och då. Sedan ska de leva tillsammans i fyra veckor.

Ett socialt experiment, alltså – inte minst för det omtalade paret Eva och Per.

Hon: Ärtig egenföretagare som lever för golf och har post it-lappar med positiva budskap i hemmets alla vrår. Han: Jobbar som golvläggare och har gjort sig av med alla onödiga ägodelar. Föraktar golf.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "De verkliga skäggbarnen är inte flyktingar"

Aftonbladet Kultur och den poppolitiska systersajten Politism har flera gånger skrivit om Per som en enkel man som förtrycks av överklasskvinnan Eva.

De missar helt det viktigaste: Han kommer ju från fina Danderyd, och understryker ständigt själv att hans anspråkslösa liv är ett högst medvetet val. Eva, däremot, har uppenbarligen tvingats jobba hårt för att ta sig fram.

För bara den som kommer från inget oroar sig över att vara för slafsigt klädd och gör stort nummer av att dricka årgångsvin. Och bara den som tar flärden för given kan nonchalant avfärda hungern efter den som skitdrömmar.

Men det riktigt intressanta med det här programmet är inte klasskrocken mellan Eva och Per, utan de fyra kärleksexperterna. Jag kan inte bestämma mig för vem jag är mest fascinerad av:

Psykologen som bokar in en session redan morgonen efter bröllopet för att varna paren för varandras absolut sämsta sidor?

Beteendevetaren vars specialitet är att analysera folks kylskåp, och som drar stora växlar på att de inte köpt nytt, gemensamt möblemang efter tre veckor?

Parterapeuten som – såvitt jag kan utröna – inte har någon utbildning i att hantera folks känsloliv, bortsett från diverse kurser i andlig utveckling?

Prästen med sina hemgjorda närhetsövningar där man ska säga snälla saker om sin partners hand?

Experterna är troligen de mest känslomässigt vilsna av alla i det här programmet. De förstår inte ens något så grundläggande som att romantisk kärlek handlar om kemi; att man inte kan jobba på något som inte finns där.

Det stod snabbt klart att inget av paren har någon bestående gnista. Det enda de egentligen verkar ha gemensamt är att de alla bor i Stockholm, vilket onekligen får en att fundera över hur seriös urvalsprocessen egentligen har varit.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Människans frihet är inte utgångspunkten – den är målet"

Men experterna vägrar ge upp. De trugar och tjatar; talar om för deltagarna hur de ska känna och vara. Anklagar dem för att inte öppna sig tillräckligt, skuldbelägger dem för att de inte är fysiska med varandra, säger att allt är deras fel.

Eva och Per vägrar blankt att ställa upp på detta, och det är en fröjd att se. För Gift vid första ögonkastet är annars mest av allt en studie i hur mycket man kan göra våld på sin egen integritet för att vara låtsasvetenskapliga auktoriteter till lags.

+ Svenska Simone Giertz uppfinner värdelösa och fullständiga ljuvliga små robotar. Som en väckarklocka som slår en hårt i ansiktet, en maskin som häller upp frukostmüsli i en skål och dräller mjölk över hela bordet och en hjälm som borstar ens tänder (och gör det dåligt).

- Simone Giertz kommentarsfält är en fest i humorlösa män som försöker läxa upp henne och förbättra hennes uppfinningar utan att förstå att hela poängen med robotarna är att de är så idiotiska.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro