ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ingen är för bröstcancer

Fridah Jönsson · 29 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag vet inte hur det är med er, men jag vet ingen som är för bröstcancer.Däremot vet jag folk som har rosa band på jackan i oktober, november och december (sedan är det ute). Jag vet folk som går med i "Visa ditt stöd i kampen mot bröstcancer"-grupper på Facebook och jag vet folk som köper Rosa Rattar-godis och tycker att "det är ju en rolig idé, och så känner man att man gör något".Det är precis det som är grejen.Man vill känna att man gör något. Man vill ha ett gott samvete. Man vill tänka "Gud vad bra, nu ser hela världen vilken varm och godhjärtad person jag är som bryr mig om andra människor”.Varför kan man inte skänka 25 spänn till Cancerfonden direkt istället för att köpa ett band? Jo, för att man inte får någonting själv då. Man kan inte bevisa för någon att man skänkt pengar och därför gör man inte det.Jag fattar inte dealen med att köpa rosa bandet eller att tända ett ljus i fönstret för att visa sin sorg över Engla-mordet eller att bära en röd tröja för att stödja munkarna i Burma. Jag fattar ingenting som går ut på att visa att man stödjer något uppenbart, men som inte gör någon skillnad.Jag orkar inte bevisa att jag tycker något bara för att alla ska se att jag tycker det. Jag tände inget ljus i mitt fönster för att mina tre närmaste grannar skulle se att jag tyckte synd om Engla. Jag tror att de förstod att jag tyckte fallet var sorgligt trots att det bara fanns LP-skivor och en lampa i mitt fönster.Ingen är för bröstcancer, man är inte ond om man inte tände ett ljus för Engla och ingen i Burma ser om vi i Sverige har röda eller vita tröjor på oss.Det handlar bara om samvete. Det handlar om att man själv vill känna att man gör något, att man tar ställning, att man engagerar sig.Och det är inget fel med det - så länge man erkänner att det är därför man gör det man gör.Men när man börjar hyckla om stöd och enorm skillnad och nytt rekord, det är då jag vill kräkas.+ Peace & Loves första bandsläpp. Äntligen kommer Markus Krunegård!– Malin Wollins krönika i lördagens Aftonbladet om vad hon ska säga till sin dotter om sex: "Ät inte p-piller. Ingen man stoppar i sig hormoner, så varför ska du?". Eh...?

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro