ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ingen jävel ska bestämma hur kvinnor ska klä sig – ingen

Lisa Magnusson · 30 Aug 2016
Uppdaterad 1 Sep 2016
Vilket övergrepp är värst? Att tvingas ha mer täckande kläder än man vill, eller att tvingas strippa och visa mer hud än man vill? Det går inte att säga, skriver Lisa Magnusson.

Vilket övergrepp är värst? Att tvingas ha mer täckande kläder än man vill, eller att tvingas strippa och visa mer hud än man vill? Det går inte att säga, skriver Lisa Magnusson. Foto: Montage/TT


Det spelar ingen roll hur kvinnor klär sig, det är sedan gammalt. Som kvinna går det helt enkelt aldrig att vinna. Och slöjan är det kanske tydligaste exemplet på det, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Förbud mot burkini är olagligt. Det meddelade Frankrikes Högsta förvaltningsdomstol den lilla kuststaden Villeneuve-Loubet häromdagen. Men vissa av landets kommuner fortsätter ändå dela ut böter.

Burkinin är ett badplagg som ser nästan exakt ut som en dykardräkt, och skapades för att även beslöjade, muslimska kvinnor skulle kunna ta sig ett dopp offentligt. Den täcker ungefär lika mycket som en långärmad klänning, en scarf och en solhatt. 

Att lokala myndigheter ger sig på just detta plagg är obegripligt.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Vi behöver våga vara jobbigare för att hedra John Hron.

Förbudet leder dessutom till obehagliga situationer, som den vi nyligen såg kablas ut i bilder världen över: Uniformerade, beväpnade män mot en ensam kvinna som klär av sig mitt på stranden och beläggs med straffavgift för att hon ”inte respekterat god moral och sekularism”.

Sådana här scener anstår inte en demokrati, det borde stå fullständigt klart för alla som har minsta lilla hum om mänskliga rättigheter. De hör inte ens hemma i diktaturer, eller i IS vidriga kalifat, utan snarare i en riktigt usel samhällssatirisk dystopi från tio kronors-hyllan.

Det finns alltså kvinnor som inte kan bära slöja fastän de vill. Antingen för att staten trakasserar dem med olagliga förbud, eller för att de lever på platser där ett täckt hår skulle göra dem till måltavlor för onda blickar, elaka kommentarer, knuffar och spott.

Hand i hand med dem går de som måste bära slöja. Antingen för att deras familjer utsätter dem för olaga tvång, eller för att de lever på platser där ett blottat hår skulle göra dem till måltavlor för onda blickar, elaka kommentarer, knuffar och spott.

Nej, det spelar ingen roll hur kvinnor klär sig, det är sedan gammalt. Den som visar mycket hud är en hora som ber om det, även i den vitmaktigaste av miljöer. Och även den som är täckt kan råka ut för våldtäkt. Som kvinna går det helt enkelt aldrig att vinna. Och slöjan är det kanske tydligaste exemplet på det.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Våldtäkt är inte som på film – det är dags att domstolarna inser det.

Tyvärr har både vänstern och högern helt gått vilse i denna fråga. Diskussionen kännetecknas framför allt av en oförmåga att betänka att det faktiskt handlar om människor med en egen vilja, och med självklar rätt till sina egna kroppar.

Feminister som aldrig skulle godkänna att någon man styrde och ställde över deras egna kläder är påfallande undfallna gentemot förorternas klädpatriarker. Andra vill träda in som en moralpolis och befria kvinnorna undan slöjan – mot deras vilja.

Vilket övergrepp är värst? Att tvingas ha mer täckande kläder än man vill, eller att tvingas strippa och visa mer hud än man vill? Det går inte att säga. Men om man verkligen bryr sig om kvinnors frihet ska man framför allt se till att ingen jävel försöker bestämma hur de klär sig. Inte politiker. Inte civilsamhället. Inte män på gatan. Eller aldrig så välmenande kvinnor, för den delen. Ingen.

+ Älskar att få brev och paket!

- Tyvärr blir postgången bara allt sämre. Förra veckan fick jag hem en försändelse stämplad den 14 juni. Kan inte någon bara styra upp det elände som är det svenska postväsendet? 

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro