ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ingen kom på min trettioårsfest

Hillevi Wahl · 1 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur ofta bjuder ni hem vänner på middag? Det är en fråga som virvlar runt på kedje-enkäter på internet. Och vi som tvingas svara ”Högst en gång i månaden” eller ”Typ aldrig” skäms.

För vi lever i en tid när det är hög status att ha stor social kompetens och många vänner. Det är nästan som med sex. Minst en eller två gånger i veckan rekommenderas av allehanda experter. Annars torkar man ut eller glider ifrån varandra.

En av mina mest uppmärksammade kolumner i Metro handlade om min 30-årsfest. Då, när jag hade lagat mat och handlat vin och öl till sextio personer … och ingen kom.

Sällan har jag fått så mycket brev och blivit så intervjuad av andra tidningar. Vilken skam! Vilken nesa! Och tänk att jag vågade berätta om det!

Själv har jag hela livet längtat och jagat efter bästisar och att få komma med i ett tjejgäng. När man läser om bloggande kvinnor som är ute och partajar med sina girrrls. De verkar ha så kul, det verkar vara så roligt.

Det var inte förrän i somras som jag plötsligt kom på andra tankar. Varför det? tänkte jag.

Jag har alltid varit en människa som trivs med lugn och ro. Jag har alltid längtat mer till den där stunden när jag kan få sitta ner med mina egna tankar, än till en stimmig krogkväll. Jag är 44 år nu. Är det inte på tiden att jag slutar jaga någon annans dröm?

Genom media har vi fått lära oss att kvinnlig och manlig vänskap ser olika ut. ”Kvinnlig vänskap” handlar om förtroenden och hemligheter. Medan ”manlig vänskap” ofta bygger på att man har ett projekt ihop, spelar innebandy en gång i veckan eller delar arbetsplats.

Vi kvinnor har alltid sett ner på denna vänskap och tyckt att den varit lite ytlig. Men nu undrar jag: varför skulle den sortens vänskap vara sämre?

Min innersta krets är i dag väldigt ”manlig”. Nu handlar det nästan uteslutande om att vi har projekt ihop och hjälper varandra. Vi lånar grejer, målar vindskivor, lagar mat, skjutsar ungar eller bogserar bilar.

Under tiden uppstår en lågmäld vänskap som kanske inte är så statusfylld. Men det är en vänskap man kan lita på när det gäller. För mig är det mer värt än alla roliga tjejgäng i världen.

+ Klart fluortanten ska ha en egen dag. Men borde hon inte uppgraderas till Alkogeltanten?

– Bärplockningsslaveriet. En skam för Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro