ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Ingen svensk åker till Finland av fri vilja"

Stephan Mendel-Enk · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter den senaste världspolitiska utvecklingen talas det återigen om hotet från öst, om att Sverige måste öka försvarsanslagen när den ryske björnen nu spänner musklerna. Egentligen tror jag alltihop bara är ett svepskäl för att få stärka gränsen mot Finland.  Sverige har ett mycket ambivalent förhållande till sitt östra grannland. Jag läste nyligen en tv-recension där skribenten ägnade stor del av utrymmet åt att lovprisa Finland. Han skrev att de var begåvade där, tuffa och vackra och att det var ett av hans absoluta favoritländer. Det är viktigt för svenskar att berömma Finland har jag märkt. Man borde semestra i Finland, säger de. Det är egentligen underbart i Finland. Snart bär det av till Finland. Sen åker de till Thailand och ger Finland fingret. För egentligen tycker ni ju inte alls om Finland. Egentligen vill ingen i Sverige ha med Finland att göra.Ingen svensk åker till Finland av fri vilja. Om svenskar någonsin blir sugna på mygg och två miljoner kvadratkilometer mörk skog har vi Norrland. Där är det inte heller någon som sätter sin fot om de inte är tvungna. Det går visserligen färjor till finska städer från Stockholm, men vad jag förstått brukar passagerarna inte vilja gå av. När de ser vart de kommit ångrar de sig, stannar ombord och följer med båten tillbaka. Ur svensk synvinkel har finnar uppfunnits enbart för att de ska finnas något folk på jorden som kan få svenskar att framstå som kontinentala, uppsluppna och bosatta på en plats i världens centrum.Det är lite konstigt kan man tycka, att svenskar är så noga med att påstå de älskar en nation de i själva verket har svårt att se någon riktig poäng med.Kanske verkar det lite sofistikerat att hävda att man gillar Finland. Som att man är en person som förmår se bortom det uppenbara, det förståeliga och insmickrande. Det är i alla fall den enda förklaring jag kan se till att någon person någonsin tagit sig igenom en bok om mumintrollen. Fast antagligen är det andra världskriget som ligger bakom. Sverige har dåligt samvete för att tappra finnar stupade i snön medan de själva satt i bersån och proppade i sig småkakor. Förmodligen var det då grundsatserna för Sveriges moderna Finlandspolitik lades. Av allt att döma löd de: Tyvärr tänker vi inte bidra med någon militär hjälp, men vi lovar att för all framtid låtsas tycka om er och uttala oss positivt om era obegripliga barnböcker. + Ambassadörer som uttalar sig i mediala sammanhang. De låter alltid snofsigt självsäkra. – Teatermänniskor som uttalar sig i politiska sammanhang. De har aldrig en aning om vad de pratar om, men deras klichéspäckade kommentarer bemöts ändå med stor respekt. .

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro