ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ingen tar ställning FÖR delfinslakt

Stephan Mendel-Enk · 8 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Delfinfilmen "The Cove" hyllas på festivaler och i biografer världen över. Filmen har svensk premiär i vinter och är en dokumentär skildring av hur delfiner tjuvfiskas i Japan.  Regissören Louis Psihoyos säger att man endast kan komma åt problemet genom att medierna uppmärksammar det.Jag tror dock att det blir mycket svårare än han inser. Efter lite inledande intresse kommer frågan snart dö ut. Det blir inga långdragna replikskiften på kultursidorna, inga uppslitande diskussioner i tv:s debattprogram. För det är lätt att finna folk som tycker om delfiner och anser att man bör kämpa för dess överlevnad. Svårare att hitta någon som är entydigt emot.  Det finns inte många experter som är beredda att sätta sig i en tv-soffa och säga att de är trötta på delfiner och anser deras intelligens överreklamerad.Senast delfiner stod på den politiska dagordningen var när det kom fram att de ofta strök med när man fångade tonfisk. Snabbt infördes en stämpel för att skilja de delfinvänliga, betydligt dyrare tonfiskburkarna från de övriga.  Delfinen blev därmed det enda djur med en helt egen märkning i livsmedelsbutiken, men inte ens det väckte någon debatt. Ingen hade något att invända. Inga politiker trädde fram och sa saker som:  Nu har det gått för långt. För oss inom den centerpartistiska partiledningen är det självklart att prioritera billiga pålägg framför ett eller annat språkbegåvat havsdäggdjur. Samma dilemma har personerna bakom de affischer och dekaler med texten "Stoppa sexuella övergrepp på djur" som jag de senaste månaderna sett på elskåp i Stockholm och Göteborg. Frågan är behjärtansvärd och angelägen men har inte beretts det mediala utrymme som upphovsmännen förmodligen önskat.  Det är inget fel på djurrättsaktivisternas engagemang. Det är motståndet som är för klent. De medborgare som anser att de sexuella trakasserierna gentemot andra djurarter idag ligger på en fullkomligt rimlig nivå, de håller tyst. Och annars vanligt förekommande formuleringar i den samhälleliga debatten hörs inte alls i det här sammanhanget.   Inget "tycker det behövs mer forskning innan jag vågar ta ställning". Inga "förslaget innebär en dödsstöt mot den personliga integriteten". Inte ens något "lätt att säga om man sitter i Stockholm och aldrig vart i kontakt med verkligheten."+ Tonfisk överhuvudtaget. The chicken of the sea kallar dom den i USA. – Tonfiskburkar utan delfinsäker stämpel kostar tolv kronor. Sen finns det tonfisk för sju spänn också. Vad har de gjort med delfinerna för att få tag på den?

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro