ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ingen ville lyssna förrän de kastade sten

Nabila Abdul Fattah · 22 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varför kastar dom sten? Varför bränner dom bilar? Varför förstör dom sina egna förorter? Många frågor, inga svar. Är det för att ungdomarna inte vill prata? Nej, snarare att man inte vill lyssna. Ungdomar berättar om trångboddhet, man fokuserar på stenar. Ungdomar berättar om poliser som mer eller mindre för nöjets skull ställer upp dem mot väggen för rutinvisitation. ”För att de stod i gäng.” Man ignorerar det och fokuserar på bränder.Ungdomar berättar om stängda fritidsgårdar och arbetslöshet, man är kvar på bränderna.Man säger sig vilja förstå fenomenet men när det läggs upp inför deras ögon så väljer man att tro på en annan anledning. Ignorerande föräldrar, bortskämda ungdomar, invandrare. Det klingar lite bättre som argument, även fast det är en bra bit ifrån sanningen. Men detta är inget organiserat förortsuppror som jag kanske hoppats på. Ett statement där man gör det tydligt att man vägrar bli behandlad som andraklassens medborgare för att man bor i fel stadsdel. Frågan är hur länge man ville att förortsungarna ska hålla ut. Hur mycket man kunde plocka bort av jobb, bostäder, framtidsvisioner och säkerhet innan reaktionen skulle komma. I stället för att diskutera om huruvida vi ska acceptera bilbränder som uttrycksmetod så borde vi diskutera om vi ska acceptera att det finns platser i Sverige där det bor skattebetalare i trånga, mögliga lägenheter med kackerlackor som husdjur, i ett område med nedstängda fritidsgårdar, vårdcentraler och bibliotek, med poliser som trakasserar oskyldiga ungdomar utan anledning eller ursäkt. Detta är ett resultat av en flerårig orättvisa som nu visar sig i en total respektlöshet gentemot samhället. Varför ska samhället respekteras när samhället inte respekterar en? Det finns ingen plan bakom detta. Ingen metod i hur detta ska gå vidare. Ingen tänker, man bara gör. 
För ungdomar som levt och lever i detta ser jag bilbränder som en hälsosam reaktion. Inte en bra reaktion, eftersom resultatet blir kontraproduktivt. Det hade kunnat göras på annat sätt så att alla tjänar på detta. Just nu är alla förlorare. Men ungdomarna har försökt prata, debattera, demonstrera och ingen har uppmärksammat dem förrän man gått över gränsen till idioti och börjat slänga sten och bränna grannens bil. Men fortfarande ställer man frågar "varför kastar ni sten?" utan att egentligen vilja höra svaret. Vems fel är det då?+ Eid Mubarak i efterskott!– Nu går vi mot rejält mörkare och kallare tider.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro