ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Inget gör kvinnor tryggare än rasisthorder som slår ner barn

Lisa Magnusson · 2 Feb 2016
Uppdaterad 2 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

I fredags intogs Stockholms stadskärna av ett hundratal svartklädda, beväpnade män i rånarhuvor. De var där för att skydda ”svenska kvinnor” mot ”de nordafrikanska ’gatubarnen’ som härjar runt”, enligt flygblad som nazister spred på stan tidigare samma dag. 

En skakig mobilvideo visar hur männen vrålande drar fram över Sergels torg, alldeles intill tågstationen. Där misshandlade de bland andra 16-årige Christian som stod i trapporna och tjyvrökte med en kompis. Inte för att han var en nordafrikansk våldtäktsman. Men han hade bruna ögon. Det räckte.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Det är klart att du inte är rasist – det är ingen"

Man skulle kunna tänka sig att de där männen inte alls skyddade folk från brott, utan att de själva begick våldsbrott. Men då har man fel. ”Medborgargarde”, kallade Expressens löpsedel dem. De är alltså att betrakta ungefär som bekymrade grannar som patrullerar inbrottsdrabbade gator.

Dagen därpå anordnades en ”Folkets demonstration” mot flyktingars våld och våldtäkter, också den i Stockholms innerstad. Sverigedemokraterna gick man ur huse; från flera partidistrikt kom hela busslaster med folk. På plats fanns även Avpixlatskribenter, nazister från Svenska motståndsrörelsen och Nordisk ungdom samt fascister från Arktos/Motpol. TV4 beskrev tillställningen som ”asyl- och regeringskritisk”. Absolut.

Och allt detta för min skull, alltså! För jag är ju kvinna, och svensk. Jag är så smickrad. Kanske ligger det så att säga ”i blodet”, men inget gör mig tryggare än maskerade rasisthorder som slår ned barn, och demonstrationer där invandringsvänliga personer kallas ”folkförrädare”.

Glömt är nu allt tidigare groll. Som att Sverigedemokraternas officiella företrädare ostraffat kallat kvinnors frigörelse för ”horifiering”, menat att kvinnor som gör abort själva borde aborteras och – särskilt pikant i sammanhanget – sagt att kvinnor själva har ansvar för att inte bli våldtagna.

Glömt är att Avpixlat hänger ut våldtäktsoffer och hetsar mot namngivna kvinnor, inklusive unga flickor, som sedan överöses av våldtäktshot. Glömt är att kvinnor som Svenska motståndsrörelsen ogillar får blommor i dess namn. Med begravningskort till. Glömt är att Nordisk ungdom så sent som i höstas misshandlade två unga kvinnor som volontärarbetade med hemlösa och tiggare.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Budskapet i den virala succéfilmen 'Kära pappa' är vidrigt"

Och vem bryr sig väl om petitesser som att en av Arktos/Motpols förgrundsgestalter, som under demonstrationen bland annat ägnade sig åt att försöka skrämma bort journalister, bara för några veckor sedan skrev att kvinnor måste värna sin sexuella ”heder”, för ingen man respekterar en kvinna som ligger runt, samt spekulerade i att skälet till att så få kvinnor lockas av den nationella rörelsen troligen är att vi är ”emotionellt baserade”.

Ja, så måste det vara. Vi kvinnor är dåliga på att tänka helt enkelt. Sådan tur att vi har både ett ”medborgargarde” och en hoper ”asyl- och regeringskritiska” män som tar hand om oss, ser till vårt bästa och skyddar oss. Ni ska ha tack!

+ Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, krigar oförtröttligt för fakta och saklighet, vad gäller allt från städning till myter som att man kan bota cancer genom att tänka positivt till moraliserande över ammande mammor som dricker vin. Heja!

- Har nu läst tre böcker av Gillian Flynn: Gone Girl, Sharp Objects och nu senast Dark Places. Är hennes tema alltså att kvinnor hittar på våldtäkter?

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro