ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Inget har hänt sedan Fittstim”

Fridah Jönsson · 11 Okt 2012
Uppdaterad 11 Okt 2012
”Inget har hänt sedan Fittstim”

”Inget har hänt sedan Fittstim”


klar

Artikellänk är kopierad

Det är intressant hur människor som är offer för en viss struktur vägrar se den. En av mina Facebook-vänner delade en bild från Modeplatsen.se i helgen. Bilden föreställde en naken kvinna som låg på en soffa iklädd ett par blåa skor.

Jag anmälde bilden till Reklamombudsmannen och frågade Modeplatsen på Facebook varför de valde en sådan bild för en skoreklam, och så tog debatten fart, med de vanliga argumenten som ”men sex säljer ju!”, ”får en kvinna inte välja själv om hon vill vara naken?” och såklart ”ni feminister som stödjer islam, hur kvinnoföraktande är inte det?!”.

Nu kan man ju tro att det är män som skrivit det här för att de inte ser strukturerna i samhället, men icke. Det är helt omskakande att se att många av de som verkar vara helt emot feminism är de som skulle vinna mest på att vara för – alltså kvinnor.

Jag tror inte att det finns många människor ute i världen som på allvar tycker att kvinnor är mindre värda än män, men jag tror att det finns väldigt många människor som inte ser att kvinnors värde mäts på ett helt annat sätt än mäns.

Kvinnor bedöms till stor del utifrån utseende, kropp, kläder och yta. Självklart bedöms män också utifrån hur de ser ut, men det finns fortfarande en norm som säger att de får ta större plats än kvinnor.

Män är överrepresenterade i allt från bolagsstyrelser till festivalscener, och så får jag mail från tjejer och kvinnor som skriver ”men JAG mår faktiskt inte dåligt av nakna modeller och jag som kvinna känner mig inte kränkt av nakenbilder eller smala modeller”.Eh, nähä, det gör inte jag heller. Jag blir inte ledsen av att folk är nakna eller smala, jag blir ledsen av att mitt värde sänks om jag varken är naken eller smal. 

Linda Skugge säger att inget har hänt sedan ”Fittstim” och hon har rätt. Jag har hört så många män som säger ”jag älskar kvinnor hur de än ser ut” (men godmorgon, problemet kanske är att alla kvinnor inte vill mäta sitt värde i bekräftelser från män) och så många kvinnor som sagt ”men jag har lika lön som mina manliga kollegor och Sverige är världens mest jämställda land”. Antalet ”men palla bry sig om sånt här” på Facebook-wallen orkar jag inte ens räkna.

Det är mycket prat om männen som förstör för jämställdheten, men felet beror precis lika mycket på kvinnor som sätter käppar i hjulet för sig själva genom att vägra erkänna eller förstå att de är i underläge.

Jag fick ett svar från Modeplatsen häromnatten (skickat 03.08.) Ur meddelandet: ”Modeplatsen.se förespråkar ”hon” och ”han” som två olika kön. Vi ser väldigt negativt på ’hen’ och dessa nya idéer. (…) Att kvinnan är naken för fokuset på skorna och det är precis det vi vill.”  Yatzy.

 Om ni nu inte avgudade Jonas Gardell tidigare så se ”Torka aldrig tårar utan handskar” och börja med det nu. + Börja kolla nu.

. Festivalarrangörer som lägger sig samma vecka som andra festivaler är verkligen oerhört omogna.– Verkligen o

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro