ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Åsa Regnér, tycker du inte att alla barn är lika mycket värda?

Insändare · 22 Aug 2017
Uppdaterad 22 Aug 2017
Försäkringskassan säger att alla mina behov kallas ”egenvård” eller ”sjukvård”. Det är för att jag inte kan äta, andas eller röra mig som ett vanligt barn och för att jag exempelvis får min mat via sond, skriver insändarskribenten.

Försäkringskassan säger att alla mina behov kallas ”egenvård” eller ”sjukvård”. Det är för att jag inte kan äta, andas eller röra mig som ett vanligt barn och för att jag exempelvis får min mat via sond, skriver insändarskribenten. Foto: Christine Olsson / TT


Jag måste ha 20 timmar grundläggande behov för att vara berättigad assistans från försäkringskassan. Jag gav som förslag att vi skulle ta bort min knapp på magen och tvångsmata mig i stället men då kanske jag skulle svälta ihjäl, skriver insändarskribenten "Walter".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hej Åsa Regnér!

Jag heter Walter och är en av de få barn som saknar grundläggande behov. Ja det låter kanske konstigt Åsa, men försäkringskassan säger att alla mina behov kallas ”egenvård” eller ”sjukvård”. Det är för att jag inte kan äta, andas eller röra mig som ett vanligt barn och för att jag exempelvis får min mat via sond.

Pappa säger att jag måste ha 20 timmar grundläggande behov för att vara berättigad assistans från försäkringskassan. Jag gav som förslag till pappa att vi skulle ta bort min knapp på magen och tvångsmata mig i stället men då kanske jag skulle svälta ihjäl.

Åsa, du säger att det är de prejudicerande domarna som gör att det blir så här fel. En prejudicerande dom är om förutsättningarna är i stort sett identiska. Sondmatningen jämförs med en dom om varma bad och massage. Jag kan ju förstå att massage är lite lyxig och inte kan räknas som ett grundläggande behov. Jag överlever ju utan det men inte utan mat eller att andas, trots att jag är en riktig kämpe.

Finns det kanske en risk att denna dom är feltolkad för att myndigheten fick ett regleringsbrev där det stod att vi skulle spara på assistans? Vad tror du innerst inne?

Ibland kan barn som jag få hjälp ändå om man har en psykologisk funktionsnedsättning kopplad till övriga behov. Jag uppfyller kriteriet på psykologisk funktionsnedsättning på grund av min allvarliga hjärnskada som gör att jag är som jag är. Det är även den som läkarna säger gör att jag har alla mina problem men försäkringskassan anser bara den vara kopplad till min epilepsi. Epilepsi är sjukvård och det får man inte heller assistans för.

Jag ser att jag inte är ensam i den här situationen och varje dag utan hjälp är en potentiell livsfara för alla superbarn utan grundläggande behov. Vad tänker du göra åt detta i dag Åsa och är inte alla barn lika värda? Då borde väl vi superbarn också ha grundläggande behov?

Jag vill därför skänka en tanke till alla underbara superbarn och säga att jag hoppas vi kan överleva detta tillsammans och hoppas att allmänheten fortsätter skänka oss en tanke och kämpar för oss.

Walter

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro