ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Bara de som sluppit se sjukdom kan vara emot dödshjälp

Insändare · 20 Maj 2019
Uppdaterad 20 Maj 2019
Medan hon fortfarande kunde prata berättade hon att hon ångrade att hon inte åkt till Schweiz. Hennes ord var att ”jag var för feg medan jag orkade”, skriver insändarskribenten.

Medan hon fortfarande kunde prata berättade hon att hon ångrade att hon inte åkt till Schweiz. Hennes ord var att ”jag var för feg medan jag orkade”, skriver insändarskribenten. Foto: Unsplash


Ska det verkligen vara som det är nu, att de som har gott om pengar de får välja hur de vill ha det, medan de som inte har pengarna inte heller har något val?, skriver insändarskribenten.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För två år sedan kände jag en kvinna som fick en sjukdom på våren. Den innebar  i stort sett att musklerna i kroppen förtvinade, medan hon var klar i huvudet. Hon fick då besked om att hon hade minst sommaren på sig. Hon förberedde det som skulle ske, samtidigt som hon gjorde allt för att leva ett normalt liv och njuta av stunderna. Men det är klart att det är svårt att släppa tanken från den korta framtiden som fanns. Ibland pratade vi om det, även om det verkade overkligt. Vi diskuterade även en resa till Schweiz, där de som har råd kan få hjälp att slippa ett oåterkalleligt lidande.

Tiden gick och sakta men säkert bröts hennes kropp ner, och oro samt rastlöshet tog vid allt mer. Halsen började svullna igen och hennes kropps funktioner försvann undan för undan. Medan hon fortfarande kunde prata berättade hon att hon ångrade att hon inte åkt till Schweiz. Hennes ord var att ”jag var för feg medan jag orkade”.

Och den sista tiden ska vi inte tala om. Hon var sjukvårdskunnig och visste hela vägen vad som skulle ske, även om hon var fenomenal på att förtränga tankarna.

Det man kan fråga sig är givetvis om vi inte ska få bestämma över vår egen kropp. Ska det verkligen vara som det är nu, att de som har gott om pengar de får välja hur de vill ha det, medan de som inte har pengarna inte heller har något val?

Jag tror att de som är motståndare mot dödshjälp i Sverige är de som skonats från kunskaper om hur det kan vara. Därför skriver jag nu ner dessa rader ett år efter att min vän slutade leva med sjukdomen som ingen kunde göra något åt.

Rune

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro