ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Föräldralediga bör låta syskon vara hemma

Insändare · 27 Okt 2017
Uppdaterad 27 Okt 2017

Foto: Pontus Lundahl/TT


Jag har arbetat i förskolan i åtta år och har sedan den tiden sett en markant ökning vad gäller föräldralediga som väljer att ha sina barn i förskolan. När blev det så, skriver insändarskribenten.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Numera är detta mer regel än undantag. När blev förskolan en, enligt föräldrarna, bättre miljö för ett litet barn? Där är det (med ytterst få undantag) stora barngrupper och vardagen i förskolan innebär stress, både för barn och personal.

Det finns en okunskap om vad som ”händer” med barn som inte är i förskolan. Föräldrar tror att barnen blir asociala samt går miste om att lära sig saker. Faktum är att det finns barn utanför förskolans väggar och föräldrar lär ständigt sina barn saker i vardagen. Många föräldrar tror sig inte heller kunna stimulera barnen och tror att barnen måste ha den så kallade stimulansen som finns i förskolan.

När blev en barngrupp på 18 barn stimulerande? Jag vet att vissa föräldrar påstår att de tycker ensamtid med bebisen är viktig och därför lämnar det äldre syskonet i förskolan. Jag kan inte alls förstå det argumentet.

I dag lämnas 1,5-åringar i förskolan. Alla barn behöver sina föräldrar men att ett så pass litet barn lämnas på en plats, där barngruppen delar på tre anställda, är mer eller mindre märkligt. Förskolepersonalen sliter för att finnas till för alla.

Framför allt: Vad hände med att ta tillvara på tiden med barnen? När jag var förskolebarn i slutet av 80-talet fick föräldralediga inte lov att ha barn i förskolan.

Jag är glad att ha haft den tiden med min mamma samt syskon och tycker det är oerhört tragiskt att det som förut var otänkbart numera är så vanligt. Jag blir så ledsen när föräldralediga lämnar barnet i förskolan som det vore den naturligaste sak i världen. Det är det inte.

Föräldrar. Ta vara på tiden med era barn! Diskvalificera inte er själva. Barnen har det bäst hos er.

Ellen

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro