ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Förbjud allt – eller försök att ha mer tolerans

Insändare · 16 Jan 2019
Uppdaterad 16 Jan 2019
Snart förbjudet på uteserveringar.

Snart förbjudet på uteserveringar. Foto: Ramille Soares/Unsplash


Varför kan vi inte bara prova att ha lite mer tolerans för sådant som vissa gillar – trots att vi inte gillar det själv? Det undrar "A Lindberg".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu vankas det snart rökförbud på svenska uteserveringar. Är det av omtänksamhet för de som då och då vill njuta tobak ihop med en öl eller en kaffe?

Varför diskriminera andra som kopplar av onyttigt? Förbjud ölen också. Stäng de flesta barer, cafeér och pubar – där kan ju mycket intas som kan förkorta livet. Sådant som wienerbröd, vin, sockerdricka och fet mat. De som serverar äppelmust, källvatten, råkost, ekologiskt och veganskt kanske borde få finnas kvar?

Eller blir det förbud för att röka på uteserveringar för att rökarna kostar sjukvård? Jag har hört sådana argument. Förbjud utförsåkning, fotboll, dykning, bergsklättring, motorcyklar och att inte motionera lagom.

Det kan väl ändå inte vara för klimathotet? Förbudet kommer kanske av omsorgen av att icke­rökare inte ska få i sig en fläkt av något som inte är nyttigt. Varför då inte vara radikal och förbjuda bilarna utanför tavernan? Kärnkraft kan också vara farligt. Flyg och för mycket kött är verkligen inte bra heller, förbjud för sjutton!

quotation startFlyg och för mycket kött är verkligen inte bra heller, förbjud för sjutton!quotation end

Eller är det för att det luktar illa? Kom igen – ge dagsböter för billiga parfymer och grillning.

Skämt å sido: Varför kan vi inte prova att ha lite mer tolerans för sådant som vissa gillar och andra inte, över våra olika brister och laster om vi nu ska ha någon glädje av att leva tillsammans?

Behövs det verkligen fler förbud här i Sverige och i världen? Sådana förbud som jag läst om, sådana i stil med att man i dag inte ens låter rökare ta en sista cigarett innan de dör – om de nu inte skulle orka pallra sig utanför våra helt rökfria sjukhusområden, vill säga.

A Lindberg

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro