ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Jag är skuldfri – men vågar inte köpa en bostad

Insändare · 20 Dec 2018
Uppdaterad 20 Dec 2018
Drömmen om en egen bostad kanske för insändarskribenten förblir en dröm.

Drömmen om en egen bostad kanske för insändarskribenten förblir en dröm. Foto: Patrick Perkins/Unsplash


En framtida reporänta på 4 procent är helt horribelt för dem som köpt bostad de senaste tio åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Riksbanken har aviserat för höjd reporänta, vilken inom de närmaste åren då ska landa någonstans runt 4 procent. Helt horribelt i mina ögon. Eftersom de har skapat en marknad där huspriserna tillåtits skena i höjden anser jag att de också måste ta ansvar för följderna om de genom höjd reporänta skapar oskäliga boendekostnader för högt skuldsatta.

Detta måste återställas på ganska lång sikt. Lika lång som räntan nu varit låg. Människor som köpt bostad de senaste 10 åren – och då främst de som köpt sitt första boende med hög belåning och har en boendekostnad på 10 000–15 000 konor – får det kärvt. Om räntan går upp 4 procentenheter blir lånet 3 gånger dyrare. Räntekostnad på 8 000 i månaden blir då 24 000 och till det kommer driften och underhållet. Hur många klarar av att bo kvar då? Och alla som tvingas sälja. Till vem ska de sälja och till vilket pris? Vi får en ekonomisk kris och en ny bubbla där många hamnar i skuld­fällan där de mist bostaden men står med skulderna kvar.

Vem tar då ansvar för följderna bara för att Riksbanken låtit bolånemarknaden orsaka skenande huspriser och omfattande skuldsättning? Hur många personliga konkurser kommer det att krävas? Själv är jag i nuläget skuldfri och vill köpa bostad, men vågar man?

Orolig

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro