ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Jag har en knut i magen inför min sons skolstart

Insändare · 30 Jul 2017
Uppdaterad 30 Jul 2017
Dyslexin upptäcktes redan i första klass och jag har försökt att hjälpa honom på alla sätt och vis. Har även vädjat till skolan om hjälp, skriver insändarskribenten.

Dyslexin upptäcktes redan i första klass och jag har försökt att hjälpa honom på alla sätt och vis. Har även vädjat till skolan om hjälp, skriver insändarskribenten. Foto: IBL/Shutterstock


Jag vill inte utsätta honom för ännu ett hopplöst år där hans självförtroende elimineras totalt eftersom han inte får den dyslexihjälp han behöver, skriver insändarskribenten.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Många har semester nu, men om mindre än en månad börjar skolan igen och tyvärr, min och många andra föräldrars kamp om sina barns rättigheter till en bra undervisning. Min son har dyslexi, han gick ur åk 4 och kan inte alltid stava till sitt förnamn (b istället för d). Han säger att han inte kan något och att han är värdelös på allt utom att rita och gympa. Detta är sant enligt många av de skriftliga test de gjort. Vad som också är sant är att han överlag läser och skriver sämre nu än för två år sedan. Det gör ont att höra ett barn som gett upp med skolan redan i åk 4.

Dyslexin upptäcktes redan i första klass och jag har försökt att hjälpa honom på alla sätt och vis. Har även vädjat till skolan om hjälp. Han blir väldigt frustrerad då han inte kan läsa och skriva tillräckligt bra för att göra undervisningen spännande. Han är, eller kanske var, väldigt vetgirig och intelligent. Exempel på det är att han älskar att gå på museer och vill att jag ska läsa alla skyltar, tittar på fakta program och plöjer ljudböcker på både engelska och svenska. Detta kan han sedan minnas i åratal och återberätta och analysera.

Skolan har inte resurser att hjälpa honom, men de gav honom en mattebok där det var lättare att fylla i siffror, dock saknade den de svåra uppgifterna (den var för barn som hade svårt att förstå ämnet). Denna insats gav honom heller inga verktyg. Han ser fortfarande inte skillnad på 68 och 86, 9 och 6, d och b, p och q samt g, n och m och så vidare. Så än idag finns inte förståelsen att dyslexi inte påverkar intelligens negativt, snarare tvärtom. Dessa barn har otroligt bra minne och en enorm huvudräkningsförmåga. De måste ju komma ihåg allt då möjligheten att ”kika på texten” inte finns. Fortfarande kan folk utbrista ”men han som är så intelligent” när jag berättar att min son (och jag) har dyslexi. Jag förstår att det är väl menat men det är nog så att det är mer regel än undantag att de med dyslexi uppfattas som okunniga. Detta trots att vår härliga och intelligenta kronprinsessa Victoria har dyslexi.

Tillbaka till min växande ångest inför skolåret. För att få tillgång till riktig dyslexihjälp behövs en utredning. Skolan har nu inför årskurs 5 äntligen skickat in en remiss till logopedmottagningen vid Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus. Svaret till min son kom snabbt och det löd ”Du kan inte erbjudas förstabesök inom vårdgarantin.” Det fortsätter sedan ”Det står dig fritt att söka annan vårdinrättning som har logopedverksamhet inom Sverige.”

Jag antar att vår drottning inte skulle vilja ha sitt namn på denna remissbekräftelse då kronprinsessan i sin 40-årsintervju med Claes Elfsberg talade om hur viktigt det var att dyslexihjälp sattes in tidigt. När jag vidare pratat med specialpedagoger och studievägledare etcetera har de alla föreslagit Stockholm som ett bättre alternativ. Jag tycker det är märkligt att Sveriges näst största stad inte har möjlighet att hjälpa barn och vuxna med dyslexi.

Sommaren går och knuten i magen växer, jag vill inte utsätta min son för ännu ett hopplöst år där hans självförtroende elimineras totalt. Vi (skolan och jag) hade redan inkallat läkare och psykolog under året för att få bukt med den likgiltighet och depression som dyslexin utlöst. Hade det inte varit mer humant, kostnadseffektivt och samhällstjänligt att ta tag i min sons dyslexi i tid?

Ulrika

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro