ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Tänk om det var män som led av endometrios

Insändare · 26 Apr 2019
Uppdaterad 26 Apr 2019
Bristande kunskap gör att många antyder att den drabbade överdriver, skriver "Feminarum iure".

Bristande kunskap gör att många antyder att den drabbade överdriver, skriver "Feminarum iure". Foto: Daniel Kochanski/TT


Cirka 10 procent drabbas och det finns ingen botande behandling. Ändå vet många inte ens om att endometrios finns, skriver "Feminarum iure".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det finns en smärtsam kronisk sjukdom som bara drabbar pojkar och män. Trots att den funnits länge och cirka 10 procent drabbas, har forskningen inte kommit särskilt långt.

Vissa läkare vet inte ens om att den finns.

Patienten har oftast en oerhörd smärta vilket gör att det är svårt att sköta skolan eller jobbet.

Ibland måste man vara hemma i några dagar och äta smärtstillande. Ofta hjälper inte det. Patienten kan ibland inte stå eller gå, är svimfärdig och illamående. Ibland blir man hjälpt av operation, ofta inte. Sjukdomen kommer i skov. Ingen botande behandling finns att tillgå.

Sexlivet påverkas negativt, det kan vara svårt att bli förälder och det finns en ökad risk att få cancer.

Det är svårt att få en diagnos, då bristande kunskap inom sjukvården gör att man ofta normaliserar smärtan och tycker att patienten överdriver. »Sååå ont gör det väl ändå inte?«

quotation startDet är svårt att få en diagnos, då bristande kunskap inom sjukvården gör att man ofta normaliserar smärtan och tycker att patienten överdriver.quotation end

Ooops! Skrev jag pojkar och män? Förlåt, det ska stå flickor och kvinnor. Men annars stämmer allt. Sjukdomen heter endometrios och, som sagt, forskningen har inte kommit särskilt långt…

Vill du veta mer om denna besvärliga, smärtsamma och kroniska kvinnosjukdom kan du gå in på endometriosföreningen.com eller Vårdguiden 1177. Du kan även följa instakontona #endometriosdoktorn och #endometriosen.

Läs gärna »Endometrios, mensvärken från helvetet« av Hulda Andersson.

Forskning och spridning av kunskap behövs!

Feminarum iure

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro