ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Äldreförakt att få i riksdagen är över 65 år

Insändare · 11 Jan 2019
Uppdaterad 11 Jan 2019
 Partierna har i årets val praktiskt taget rensat ut alla äldre ur kandidatlistorna, menar "Staffan".

Partierna har i årets val praktiskt taget rensat ut alla äldre ur kandidatlistorna, menar "Staffan". Foto: Marisa Howenstine/Unsplash


Äldre måste få dela med sig av sin erfarenhet – för landets bästa, menar "Staffan".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den 28 november valdes Nancy Pelosi, 78 år, på nytt till talman för kongressen i USA. Hon kommer som talman och ledare för demokraterna att vara den främste motståndaren till president Trump – 72 år fyllda. Dessa båda är inte ensamma på ledande positioner i USA –USA:s centralbanks tidigare ordförande Janet Yellen är över 70 år. Det går att hitta ­exempel på folkvalda statsöverhuvuden på närmre håll – presidenten i Österrike är 74 år och i Finland är presidenten 70 år gammal.

Sådana val hade inte varit möjliga i Sverige där endast 6 av 349 ledamöter i riksdagen har fyllt 65, trots att 27 procent av väljarna är över 65. Partierna har i årets val praktiskt taget rensat ut alla äldre ur kandidatlistorna.

quotation startUnder antiken och följande århundraden visades aktning för äldre överallt i världen och så även i Sverige.quotation end

Föraktet för äldre är något nytt. Under antiken och följande århundraden visades aktning för äldre överallt i världen och så även i Sverige.

När har då inställningen till äldre och deras förmågor förändrats? Förmodligen har förändringen skett under de senaste årtiondena då äldre människor av politiker förvandlats, ibland till ”köttberg” men oftast till ”brukare” av sjukvårdens och socialtjänstens omsorger.

Äldre kräver inflytande och likabehandling i alla avseenden. Vi måste få delta i samhällslivet och för landets bästa dela med oss av vår erfarenhet.

Staffan

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro