ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Avslappning bota psykisk ohälsa

Insändare · 23 Okt 2018
Uppdaterad 23 Okt 2018
Fler borde öva på att sitta ensam i ett rum, med sina egna tankar, skriver "Hobbypsykologen".

Fler borde öva på att sitta ensam i ett rum, med sina egna tankar, skriver "Hobbypsykologen". Foto: Unsplash


Psykisk hälsa. Skribenten »Hobbypsykolog« funderar över samhällsnyttan i diagnoser och funderar på om vi i stället skulle må bättre av att ta det lugnt och sluta jaga lyckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag läser ständigt att vi måste prata om psykisk ohälsa och att samhället måste hjälpa de som mår sämst. Det är i sig inget fel med det. Jag hör och läser om att allt fler diagnosticerats.

Men blir man lyckligare av en diagnos? Eller är det psykiatrin som i all hast vill bota psykiska sjuk­domar och därmed ständigt forskar på det mänskliga psyket? Är vår strävan efter lycka det som i själva verket sätter käppar i hjulet för oss – att bli lite lyckligare och mer tillfreds med livet?

quotation startJag upplever att allt ska gå i 180 och vi förväntas prestera på alla fronter.quotation end

Jag upplever att allt ska gå i 180 och vi förväntas prestera på alla fronter. Visa upp hur lyckliga vi är, främst via sociala medier.

Det är inget fel i att sprida positivitet men man bör nog vara medveten om att det kan spä på ångest och känslor av värdelöshet att ständigt jämföra sig med alla andras till synes perfekta liv, speciellt om man själv inte är nöjd med sitt eget.

Jag tror i själva verket att vår strävan efter att ständigt vara så lyckliga och glada kan leda till ökade känslor av ångest och depression. Att man tror att det är normalt att vara på topp varje dag. Det som i stället händer är att man går in i väggen vilket inte är en ovanlig orsak till sjukskrivningar nuförtiden. För att citera en av de stora filosoferna Blaise Pascal: »All of humanity’s problems stem from man’s inability to sit quietly in a room alone«, vi får problem av att inte kunna sitta stilla och med våra egna tankar.

Hade fler personer klarat av det tror jag att andelen personer med psykisk ohälsa minskat kraftigt. Man ska så klart inte bara vara ensam men man måste lära sig att vara ensam för att få ett lyckligt liv. Då lär man sig att slappna av och får välbehövlig vila – då kan man sedan fortsätta med alla plikter man har.

Hobbypsykologen

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro