ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Bättre om alla får förhandla om sin egen lön

Insändare · 28 Sep 2017
Uppdaterad 28 Sep 2017
Insändarskribenten tror att människor som arbetar inom vården kan få högre lön om de förhandlar själva.

Insändarskribenten tror att människor som arbetar inom vården kan få högre lön om de förhandlar själva. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


Att alla får löneförhandla själva kommer att gynna både arbetsgivare och arbetstagare, skriver insändarskribenten.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag såg ett inslag i SVT:s morgonprogram om den stora kostnaden för inhyrd vårdpersonal och de naiva förslag som ansvarig minister kommer med. Det är stor brist på anställd vårdpersonal – men det finns att hyra.

Jag har i hela mitt arbetsverksamma liv jobbat inom IT, som i dag anses som välavlönat. Något helt annat var det på 70-talet när jag lyckades få ett jobb inom data med nästan halverad lön jämfört med min tidigare anställning som lastbilschaufför.

Ett antal år senare ökade efterfrågan. Jag och en kollega blev kontaktade av en rekryterare men den lokala fackföreningen tvärbromsade när chefen konfronterade honom med våra löneanspråk.

Ett år senare gick vi ändå över till ett konsultbolag med flera gånger högre lön. Fast vem var den stora bromsklossen? Jo, fackföreningen som gav oss hälsningen ”Nu har ni fått mer än ni förtjänar”. Efter det har jag aldrig varit med i facket utan förhandlat själv.

Samma sak upplever jag är det som sker inom vården, facket bromsar och ser enbart till de med lägst löner och utbildning. Skrota fackets monopol på lönesättning och låt den enskilde själv få förhandla sin lön. I längden kommer det att löna sig både för arbetsgivare och arbetstagare.

Undra när samma sak kommer inom Polisen, med välavlönade inhyrda poliser.

Själv är bäste dräng

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro