ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Engelskan konkurrerar ut svenska språket

Insändare · 30 Apr 2019
Uppdaterad 30 Apr 2019
Svenskan trängs undan av engelska inom fler och fler områden, skriver "Också språkförsvarare".

Svenskan trängs undan av engelska inom fler och fler områden, skriver "Också språkförsvarare". Foto: Christine Olsson/TT


Jag får inte ihop ledande politikers hållning i språkfrågan, skriver "Också språkförsvarare".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Å ena sidan har Sverige en språklag från 2009, som anger att svenska är vårt huvudspråk och att det ska kunna användas inom alla samhälls­­­om­råden.

Språklagen är dock tandlös, utan vare sig sanktionsmöjligheter eller en tillräckligt bred spännvidd. Vi ser i princip dagligen hur svenskan trängs undan av engelska inom fler och fler områden.

Listan kan göras lång utöver reklam, företagslingo och snack i radio och tv. Vad blir nästa steg?

Vad ska vi med svenskan till om den i princip aldrig behövs utan ständigt kan bytas ut?

Och politiker lyfter inte ett endaste finger för att verkligen stå upp för vårt språk. Vi tvingas i princip att anpassa oss till självutplåning och man får allt som oftast, när man lyfter luren, höra ”for english press five”. Det är hur lätt som helst att ”runda” svenskan i dag och det är tragiskt.

quotation startVad ska vi med svenskan till om den i princip aldrig behövs utan ständigt kan bytas ut?quotation end

Hur har ni tänkt att motivera invandrare på sikt, att lära sig svenska när ni inte ens själva verkar bry er? Naturligtvis måste det till en medvetandeökning även bland gemene man om att inte bara »jamsa med« men ni politiker borde vara förebilder och gå i bräschen.

Svenskan är ju även ert språk och i de flesta fall också modersmål. Hur kan det vara möjligt med ett med en sådan låt-gå-mentalitet och ointresse? Vill ni mista ert språk?

Också språkförsvarare

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro