ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Jag har nekats tusentals jobb – på grund av min rullstol

Insändare · 1 Apr 2019
Uppdaterad 2 Apr 2019
"Vi kan – om andra bara vill se oss som människor i stället för våra hjälpmedel!", skriver "Erika".

"Vi kan – om andra bara vill se oss som människor i stället för våra hjälpmedel!", skriver "Erika". Foto: DPA/TT


Vi måste sticka hål på fördomarna om fuktionsvariationer och rullstolsburna, skriver dagens insändarskribent.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är en tjej på 27 år som är rullstolsburen.

quotation startJag vill inget annat än att jobba. När ska någon se att jag är något mer än min rullstol?quotation end

Jag har varit aktivt arbetssökande i över två år och försökt motivera i varenda ansökan att jag kan och vill arbeta och vilka kvaliteter jag har som arbetstagare – till viss del tack vare min funktionsvariation.

Över 2 000 jobb har jag sökt, men möts ständigt av ett »tack, men nej tack«. Mycket på grund av fördomar och brist på kunskap. Det är även många som säger att jag inte får jobb eftersom jag inte har tillräckligt med arbetslivserfarenhet. Men hur ska jag kunna få det om jag inte får börja någonstans?

Insändare: Tänk på det här nästa gång du åker kollektivt

Jag vill inget annat än att jobba. När ska någon se att jag är något mer än min rullstol? Hur länge ska jag behöva kriga för att få ett arbete? Jag vill förändra. Jag vill leva ett värdigt och vettigt liv och jag vill träffa kollegor. Jag vill tjäna mina egna pengar och få en meningsfull vardag. Att vi inte har kommit längre än så här i vårt så kallade välfärdssamhälle 2019 känns skandalöst.

Vi måste börja tänka om och bli fördomsfriare och se mer möjligheter än hinder i samhället gällande funktionsvarierande personer. Vi har också kvaliteter. Vi kan – om andra bara vill se oss som människor i stället för våra hjälpmedel!

Vem där ute vågar ge mig en chans att visa att jag också kan sköta ett arbete?

Vem vågar ta steget tillsammans med mig och krossa årtionden av fördomar?

Erika

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro